Directeur Van Es van FC Utrecht: 'Vervelend besluit, zaterdag Songfestival kijken'

FC Utrecht heeft van de rechter geen gelijk gekregen in het kort geding dat het had aangespannen om de play-offwedstrijd tegen Feyenoord op zaterdagavond te spelen in plaats van zondagmiddag. De wedstrijd om een Europees ticket zal op zondag om 12.15 uur gespeeld worden in De Kuip. Feyenoord heeft dan de steun van enkele duizenden fans,

De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, verbood onlangs de wedstrijd op zaterdagavond, omdat op die dag ook de finale van het Songfestival in Ahoy op de planning staat. Daardoor week de KNVB uit naar zondagmiddag.

Daar was Utrecht het niet mee eens. "Het verplaatsen van de finalewedstrijd is in strijd met de reglementen en FC Utrecht eist dat de reglementen worden nageleefd", aldus de club. De voorzieningenrechter ging daar niet in mee.

FC Utrecht, dat vorig seizoen een dramatisch slot van de competitie meemaakte toen door de coronapandemie de bekerfinale tegen Feyenoord niet doorging en de club door het stopzetten van de competitie geen Europees voetbal kon veiligstellen, voerde aan dat de verplaatsing niet kon volgens de reglementen van de KNVB. De club eiste vernietiging van het besluit.

Advocaat Margry betoogde namens FC Utrecht dat de KNVB zich niet aan de eigen reglementen houdt op het gebied van de play-offs. "Als de wedstrijd niet op de afgesproken tijd en plaats kan worden gespeeld, moet er uitgeweken worden naar neutraal terrein. Als er niet op neutraal terrein kan worden gespeeld, wint FC Utrecht", zei Margry.

Bijzondere omstandigheden

De KNVB vond dat er bijzondere omstandigheden waren, waardoor het duel naar zondag werd verplaatst. "Het bestuur betaald voetbal is van mening dat de ingrijpende en nadelige gevolgen voor Feyenoord bij het niet inwilligen van het verzoek tot het verzetten van de play-off-finale groter zijn dan de gevolgen voor FC Utrecht als het verzoek tot verzetten van de play-off-finale wordt ingewilligd", beargumenteerde de KNVB zijn besluit.

De voorzieningenrechter ging mee in het verweer van de voetbalbond. Enkele uren na de lange middagzitting oordeelde ze dat de KNVB voldoende aannemelijk had gemaakt dat er sprake is van een bijzondere omstandigheid. "Ik hoop van harte dat het zondag een sportieve wedstrijd kan worden", besloot de voorzieningenrechter.

Boetekees (KNVB) na gelijk in kort geding: 'Voelt niet als een overwinning'

Algemeen directeur Thijs van Es van FC Utrecht zag zijn missie vrijdagavond mislukken. "Wij wilden graag op neutraal terrein spelen. Deze uitspraak is heel vervelend. De rechter heeft grondig naar onze argumenten gekeken. De bond kan wel binnen de bevoegdheid acteren, maar de rechter vond ook dat de reglementen onduidelijkheden bevatten. We proberen Europees voetbal binnen te halen. Nu de kop eronder en recht naar voren. Zaterdagavond? Songfestival kijken", grapte Van Es.

De KNVB wilde niet als winnaar worden getypeerd. "Dit voelt niet als een overwinning. Als je met een lid voor de rechter staat, wil je helderheid, niet winnen. Die helderheid is gegeven. We zijn blij dat de rechter het besluit dat wij hebben genomen, bevestigt", aldus Mark Boetekees, die het woord voerde namens de voetbalbond. "We hadden aan de ene kant Feyenoord dat een bepaalde mening had en we hadden aan de andere kant Utrecht dat een bepaalde mening had. De KNVB heeft zo zorgvuldig mogelijk een besluit genomen, rekening houdend met alle belangen."

STER reclame