Een inval op een woonwagenkamp voor Operatie Alfa
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Rechters vragen om bezinning bij boze Martien R., drugszaak dinsdag verder

Hoofdverdachte Martien R. in de grote drugszaak Operatie Alfa is vanmorgen boos de rechtszaal uitgelopen. Hij zegt de rechter niet te vertrouwen. Ook zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers is opgestapt, net als een aantal andere verdachten in de zaak en hun advocaten. Zij willen niet meer aanwezig zijn bij het megaproces in de rechtbank van Den Bosch, meldt Omroep Brabant.

"Ik weiger om aan dit circus deel te nemen", zei Martien R. aan het begin van de zitting. "De schijn van partijdigheid zweeft over deze rechtbank. Mijn gevoel is dat deze rechtbank de strafeis al in het hoofd heeft zitten."

Volgens zijn advocaat Kuijpers komt R.'s boosheid vooral door het besluit gisteren van de rechtbank om alle verzoeken van de verdediging af te wijzen. De verdediging wilde onder meer informatie over een afluisteroperatie van de politie, maar dat vond de rechter niet nodig.

R.'s advocaat zegt de rechters niet te wraken "omdat dat toch tot niets leidt". Een eerdere poging om de rechter weg te sturen, mislukte.

Onderbroken tot dinsdag

De rechtbank zegt in een reactie alle beslissingen "weloverwogen en binnen de juridische kaders" te hebben genomen. Ook zijn er volgens de rechter geen omstandigheden waardoor de rechtelijke onpartijdigheid in het geding komt.

Omdat het wel wenselijk is dat de verdachten en de verdediging aanwezig zijn bij de zitting, hebben de rechters besloten de zaak vandaag te onderbreken. De rechtbank roept de verdachten op zich te bezinnen, juist ook omdat het belangrijk is de kant van de verdachten te horen.

De zaak gaat aanstaande dinsdag om 09.00 uur verder.

Drugssmokkel in boomstammen

De zitting vandaag draaide om een drugssmokkel begin 2018. De douane van Antwerpen vond een lading coke in uitgeholde boomstammen. Ruim 100 kilometer verderop, in Oss, ving afluisterapparatuur iets op over deze partij. Volgens het Openbaar Ministerie is op de opname Martien R. te horen.

De komende weken worden andere zaken tegen de veronderstelde wapen- en drugshandelaar Martien R., zijn familieleden en andere verdachten behandeld.

Advertentie via Ster.nl