Devyne Rensch brak dit seizoen door bij Ajax
NOS Voetbal

Jong Oranje met debutant Rensch naar knock-outfase EK: 'Kans om mij te bewijzen'

Devyne Rensch is de opvallendste naam in de definitieve selectie van Jong Oranje voor de eindfase van het EK onder 21. De 18-jarige rechtsback van Ajax zat nog niet eerder bij de selectie. Op maandag 31 mei speelt Jong Oranje in de kwartfinales van het EK tegen Jong Frankrijk.

Cody Gakpo, Teun Koopmeiners en Jurriën Timber zijn opgenomen in de voorselectie van het grote Oranje en ontbreken zodoende op de lijst van bondscoach Erwin van de Looi.

Calvin Stengs bewandelt de omgekeerde weg: in de groepsfase ontbrak de AZ-aanvaller nog omdat hij door Frank de Boer was meegenomen voor WK-kwalificatieduel met het grote Oranje.

Vertrouwde namen

Van de Looi, die onlangs zijn contract verlengde tot het einde van de kwalificatiereeks van het EK onder 21 in 2023, kiest verder voor vertrouwde namen. Ook FC Groningen-middenvelder Azor Matusiwa keert terug in de selectie.

  • NOS
    De selectie van Jong Oranje voor de eindfase van het EK onder 21.
  • NOS
    De selectie van Jong Oranje voor de eindfase van het EK onder 21.

Bondscoach Van de Looi verwacht ook een beroep te kunnen doen op Sparta-middenvelder Abdou Harroui. Harroui ging zaterdag in de play-offs tegen Feyenoord met hamstringklachten naar de kant, maar is fit genoeg om mee te gaan met Jong Oranje.

Sierhuis en Ihattaren vallen af

Zo zit spits Kaj Sierhuis in de kwalificatiereeks, nog goed voor acht treffers, opnieuw niet bij de selectie. De spits van Stade Reims staat wel op de standby-lijst. Dat geldt niet voor Mohamed Ihattaren. De middenvelder van PSV zat wel bij de voorselectie.

Ook voor de eerder gespeelde groepsfase van het EK viel Ihattaren op het laatste moment af.

Voor Rensch is het EK onder 21 een bijzonder toetje in een seizoen, waarin hij onverwacht doorbrak in het eerste van Ajax en meteen de dubbel won.

"Heel nice", zegt hij in een eerste reactie tegen de NOS. "Ik zat er de vorige keer niet bij, dus het was fifty-fifty. Ik ben ook nog de jongste, dus het zou niet gek zijn geweest als ik er niet bij had gezeten. Het is een volgende stap voor mij, een kans om mij daar te bewijzen. Ik ben enorm trots."

Van de Looi over debutant Rensch: 'Hij maakt een geweldige ontwikkeling door'

Bondscoach van de Looi ziet in Rensch een potentiële basisspeler. "Ik vind dat hij een enorme ontwikkeling doormaakt. In maart stond hij ook al de lijst, maar is toen in overleg met de staf van Ajax afgevallen. Hij is jong en speelde heel veel wedstrijden, maar ik vind dat hij het meer dan verdiend heeft."

Stengs zat in maart nog bij het grote Oranje, maar doet voor nu dus een stapje terug. "Hij zal ongetwijfeld teleurgesteld zijn", schat Van de Looi in. "We zullen een kop koffie drinken en het er even over hebben. Dat is ook topsport, Justin Kluivert en Javairo Dilrosun hebben het ook meegemaakt. Bij Stengs maak ik me daar geen zorgen over."

Stroeve start

Jong Oranje begon de groepsfase van het EK in Hongarije en Slovenië stroef met remises tegen Jong Roemenië (1-1) en Jong Duitsland (1-1). In het laatste groepsduel haalde de ploeg uit tegen Jong Hongarije (6-1), waardoor alsnog de eerste plek in de groep werd veroverd.

"We groeiden in het toernooi en dan wil je door. Maar het was gewoon afgelopen. En nu begint een nieuw toernooi, met ook een paar nieuwe spelers. En elke wedstrijd kan het afgelopen zijn."

Tijdens de groepsfase was er nogal wat kritiek op het 4-2-2-2 systeem. "Het systeem wordt groter gemaakt dan het is. Wij proberen ruimtes te creëren op het veld, maar hoe en waar die ruimtes vallen ligt ook aan de tegenstander. We hebben zeventien wedstrijden gespeeld, waarvan we er maar een verloren (uit bij Portugal, red). en dus gaan we op deze voet door."

'Frankrijk moet ook goed zijn om van ons te winnen'

Jong Frankrijk, de opponent in de kwartfinales, verloor het openingsduel van het EK verrassend van Jong Denemarken, waardoor het genoegen moest nemen met de tweede plaats in de groep. Op papier beschikt bondscoach Sylvain Ripoll echter over een ijzersterke selectie.

Zo kan hij met Dayot Upamecano, Ibrahima Konaté en Wesley Fofana al kiezen uit drie centrumverdedigers die op hun jonge leeftijd al tot de top gerekend worden.

Upamecano verhuist deze zomer van RB Leipzig naar Bayern München. Zijn maatje bij Leipzig, Konaté, staat in de belangstelling van Liverpool. En Fofana heeft al 37 wedstrijden met Leicester City achter zijn naam.

Middenvelders Houssem Aouar (Olympique Lyonnais) en Eduardo Camavinga (Stade Rennes) hebben hun debuut bij het grote Frankrijk al gemaakt en ook Boubakary Soumaré (Lille OSC) wordt begeerd door verschillende topclubs. Voor doelpunten vertrouwt de ploeg op spits Odsonne Edouard (Celtic).

"Frankrijk is een heel sterke tegenstander", weet Van de Looi. " We moeten wel fit en fris zijn

A-team is gewoon een grootmacht in de wereld. Waar wij een aantal spelers hebben moeten afstaan, hebben zij een aantal spelers teruggekregen. Wij moeten goed zijn om van de Fransen te winnen. Maar de Fransen moeten ook goed zijn om van ons te winnen."

Eindfase EK onder 21

kwartfinales (31 mei) Jong Spanje - Jong Kroatië 18.00 uur, Maribor (Slo)
Jong Nederland - Jong Frankrijk 18.00 uur, Boedapest (Hon)
Jong Portugal - Jong Italië 21.00 uur, Ljubljana (Slo)
Jong Denemarken - Jong Duitsland 21.00 uur, Székesfehérvár (Hon)
halve finales (3 juni) Spa/Kro - Por/Ita 18.00 uur, Maribor (Slo)
Ned/Fra - Den/Dui 21.00 uur, Székesfehérvár (Hon)
finale (6 juni) finale 21.00 uur, Ljubljana (Slo)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl