Steven Bergwijn behoort net als Anwar El Ghazi tot de voorselectie van Oranje voor het EK

Bergwijn scoort fraai, maar El Ghazi wint clash der Oranje-aanvallers

Tottenham Hotspur-Aston Villa was met een beetje goede wil te omschrijven als een clash tussen twee potentiële buitenspelers van Oranje: Steven Bergwijn bij de thuisploeg, Anwar El Ghazi bij de bezoekers. Beiden behoren tot de EK-voorselectie van bondscoach Frank de Boer.

Bergwijn deed de beste zaken, met een knappe goal. El Ghazi viel vooral op door het missen van een behoorlijke kans, kort voor rust. Maar de aanvaller van Aston Villa behoorde wel tot de winnende ploeg: 1-2.

Dat zowel Bergwijn als El Ghazi in Londen aan de aftrap stond, was verrassend. Bergwijn kreeg de voorkeur boven Gareth Bale, Erik Lamela en Lucas Moura, na twee duels als bankzitter. El Ghazi behield zijn plaats bij Aston Villa, ondanks de terugkeer van grote man Jack Grealish, die ook op zijn positie uit de voeten kan.

Anwar El Ghazi ziet zijn schot geblokt worden door Toby Alderweireld

De keuze voor Bergwijn als derde aanvaller naast de onomstreden Harry Kane en Son Heung-min pakte aanvankelijk uitstekend uit. In de achtste minuut snoepte de oud-PSV'er Marvelous Nakamba de bal af, om daarna snel en verwoestend uit te halen (1-0). Een heerlijke goal, pas zijn eerste van het seizoen.

Halverwege stond het echter 1-2, dankzij een eigen goal van Sergio Reguilón en een treffer van Ollie Watkins. Dat had zelfs 1-3 kunnen zijn, als El Ghazi in kansrijke positie niet ruim voorlangs had geschoten op slag van rust.

Vroeg in de tweede helft kreeg Bergwijn tot tweemaal toe een kans op zijn tweede treffer, waarvan de eerste een goede mogelijkheid was, maar Aston Villa-doelman Emiliano Martínez had beide keren een antwoord paraat. El Ghazi zag een schot geblokt worden door Toby Alderweireld.

Steven Bergwijn juicht, Harry Kane kijkt toe

Twintig minuten voor tijd zat Bergwijns wedstrijd erop, hij werd vervangen door Bale. El Ghazi mocht tot het laatste fluitsignaal blijven staan, maar de oud-Ajacied kwam niet in de buurt van een doelpunt.

El Ghazi liet wel zien trouw mee te verdedigen als zijn directe tegenstander de aanval zocht, een waardevolle eigenschap in het huidige topvoetbal, zij het wat minder dan scoren.

Volgende week woensdag horen hij en Bergwijn of ze mee mogen naar het EK. Tot die tijd hebben beide aanvallers nog één wedstrijd waarin ze De Boer kunnen overtuigen. Bergwijns Tottenham treft Leicester City, El Ghazi's Aston Villa neemt het op tegen Chelsea.

Tottenham Hotspur zal in het treffen met Leicester moeten voorkomen dat de ploeg, die in december nog koploper was, naast Europees voetbal grijpt. De huidige positie, plek zeven, levert een ticket voor de Conference League op, maar nummer acht Everton heeft evenveel punten.

En Bergwijn & consorten zullen het zeker niet cadeau krijgen, aangezien Leicester City nog volop in de race is voor Champions League-voetbal.

Liverpool neemt vierde plaats in

Leicester werd woensdag op basis van een minder doelsaldo van de vierde plaats verstoten door Liverpool, dat dankzij treffers van Roberto Firmino, Nathaniel Phillips en Alex Oxlade-Chamberlain met 3-0 te sterk was voor Burnley.

De bovenste vier plekken in de Premier League leveren een Champions League-ticket op, de drie daaronder een startbewijs voor de Europa League.