Bas van Noortwijk, voormalig Sparta-doelman en vertrekkend teammanager van Feyenoord ANP

Drie strafschoppen stoppen en met het bescheiden Sparta het grote HSV uitschakelen in de UEFA Cup. Voormalig doelman Bas van Noortwijk was 36 jaar geleden, de laatste keer dat Sparta actief was in Europa, de absolute held van Hamburg.

Dit seizoen maken de Rotterdammers opnieuw kans op Europees voetbal. Vanavond is stadgenoot Feyenoord de tegenstander in de halve finales van de play-offs. Opnieuw is Van Noortwijk erbij. Maar dit keer als afscheid nemende teammanager van Feyenoord.

"Als we dan toch de play-offs moeten spelen, dan maar meteen goed: tegen Sparta", reageert de 66-jarige Van Noortwijk bij het radioprogramma NOS Langs de Lijn op de clash tussen zijn twee geliefde Rotterdamse clubs.

Bas van Noortwijk met Feyenoord-trainer Dick Advocaat Pro Shots

Het is 1983 als de Schiedammer 'Bassie' van Noortwijk zich meldt bij Sparta. Hij is dan 28 jaar, heeft zijn wilde haren letterlijk al verloren en op zijn cv prijken Willem II en SVV, de voormalig eerstedivisionist.

'Wonder van Hamburg'

Voor een doelman is hij niet overdreven groot. Van Noortwijk is meer een lijnkeeper. Geen natuurtalent, maar wel een degelijke doelman. Bij de Rotterdamse club valt hij aanvankelijk niet erg op, totdat hij zich voor altijd verbindt aan het Spartaanse 'Wonder van Hamburg'.

In die jaren presteert Sparta uitstekend, met de vierde plaats in het seizoen 1984/1985 als hoogtepunt. De beloning bestaat uit Europees voetbal, al lijkt het na de loting maar één rondje UEFA Cup te worden voor de Rotterdammers. Grootmacht HSV is namelijk de tegenstander.

De Hamburgers zijn in de jaren daarvoor twee keer kampioen van Duitsland geworden en winnen in 1983 onder leiding van Ernst Happel de Europa Cup I, de latere Champions League. Maar ook het Sparta van coach Theo Vonk heeft een goed team, met namen als Louis van Gaal, René Eijer, Danny Blind en huidig Sparta-trainer Henk Fraser.

Sparta in 1986 met doelman Van Noortwijk in het midden op de bovenste rij Pro Shots

In de thuiswedstrijd, die wordt gespeeld in De Kuip omdat de lichtmasten op het verouderde Kasteel niet aan de UEFA-eisen voldoen, is Sparta zeker niet de betere ploeg. Maar na een rode kaart voor de Duitsers verandert het spelbeeld en wint Sparta met 2-0. Een enorme stunt.

Dan is het woensdag 2 oktober 1985. Ondanks de 2-0 achterstand is er allesbehalve paniek bij HSV. In eigen huis de boel rechtzetten en er is niets aan de hand, denken de Hamburgers. Dat lijkt ook te gaan lukken.

HSV krijgt kans op kans en na een rode kaart voor Sparta scoren de Duitsers twee keer. Bij de goals ziet de verder goed spelende Van Noortwijk er niet heel sterk uit. Met een man minder weet Sparta de strafschoppenserie te halen, waarin Van Noortwijk opstaat. Hij redt er drie. Het kleine Sparta schakelt het grote HSV uit.

Bedolven onder fans

Van Noortwijk sprint vanaf zijn doel, over de sintelbaan van het oude Volksparkstadion, richting de uitzinnige Sparta-fans. De doelman springt op het hek en wordt bedolven onder de supporters, die allemaal richting het veld zijn gesneld.

1985: Van Noortwijk held van Sparta tegen HSV Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Dat had ik beter niet kunnen doen. De fans trokken me bijna door het hek heen", herinnert Van Noortwijk zich jaren later nog. Op de beelden van toen is hij vanaf dat moment dan ook amper zichtbaar.

Alleen een zwarte mouw van zijn verder gele keeperstenue verraadt zijn positie. Hij wordt besprongen door fans, maar Van Noortwijk houdt zijn rechterarm overeind, met aan het uiteinde een gebalde handschoen. Het wonder is geschied en Van Noortwijk is voor altijd een Sparta-held.

Bas van Noortwijk in Langs de Lijn: 'Gun Sparta alles, maar wil bij Feyenoord niet met verlies afsluiten

In de volgende ronde van de UEFA Cup wordt Sparta kansloos uitgeschakeld door Borussia Mönchengladbach. Van Noortwijk verliest later zijn plek onder de lat aan de jonge Ed de Goeij, die het zou schoppen tot Feyenoord, Chelsea en het Nederlands elftal.

Na zijn keepersloopbaan is Van Noortwijk zaakwaarnemer en teammanager. Dat laatste doet hij eerst bij Sparta, alvorens hij in 2007 bij Feyenoord aan de slag gaat. "Als je er veertien seizoenen zit, hoor je wel een beetje tot de inventaris", aldus Van Noortwijk, die het wel mooi geweest vindt.

Respect voor Fraser

De wedstrijd van vanavond tegen zijn oude club Sparta, waar zijn voormalig teamgenoot Fraser trainer is, is voor Van Noortwijk dus extra speciaal. "Ik ben zelfs nog even de zaakwaarnemer van Henk geweest. Ik vind het heel knap wat hij daar heeft gedaan, petje af."

De teammanager heeft nog weleens telefonisch contact met Fraser. "Ik gun hem echt alles, maar nu even niet. Ik wil niet bij Feyenoord afsluiten met een nederlaag", aldus de held van Hamburg in 1985.

STER reclame