Brussel werkt aan Europese aanpak belastingontwijkende brievenbusfirma's
Brievenbusfirma's moeten Europees worden aangepakt en sancties opgelegd krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Eind dit jaar wil de Europese Commissie hierover met een wetsvoorstel komen. Het plan is onderdeel van een groot Europees belastingplan waar Brussel aan werkt en dat volgend jaar wordt gepresenteerd.
Volgens Eurocommissaris Paolo Gentiloni is de Europese aanpak van brievenbusfirma's hard nodig. "Europese landen verliezen tientallen miljarden euro's door belastingontduiking en -ontwijking", zei Gentiloni.
Nederland is samen met onder meer Luxemburg en Ierland de afgelopen jaren meerdere malen op de vingers getikt, omdat internationale bedrijven maar al te graag gebruik maakten van de gunstige belastingregels. Staatssecretaris van financiën Hans Vijlbrief zegt blij te zijn met de "ambitieuze" agenda van de Europese Commissie.
Ook Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is onder de indruk van de plannen van de Commissie. "Grote bedrijven en rijke oligarchen gebruiken brievenbusfirma's om belastingen te ontwijken of geld wit te wassen", zegt hij.
"Met heldere eisen en verplichte transparantie over de toepassing daarvan kan de Belastingdienst deze brievenbussen niet langer overslaan. De brievenbusfirma's van grote multinationals krijgen eindelijk post. De blauwe enveloppen zijn in aantocht."
Plannen voor Europese belastingtarieven
Brussel wil ook Europese belastingtarieven gaan voorstellen. Volgens Eurocommissaris Dombrovskis zijn de huidige Europese belastingstelsels niet ingespeeld op de digitaliseerde en geglobaliseerde economie. "De economie is aan het veranderen en onze belastingstelsel moet daarop inhaken."
Toch is het nog de vraag hoe het Europese belastingplan er precies uit komt te zien. De Commissie zal moeten wachten op de afspraken die gemaakt worden bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zo wordt er ook al jaren gesproken over een zogenoemde digitaks voor grote bedrijven als Facebook en Google. Veel landen, waaronder Nederland, willen deze afspraken op internationaal niveau maken en niet alleen binnen de EU.
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vreest dat de plannen van de Commissie uiteindelijk afgezwakt zullen worden, omdat lidstaten er anders niet mee zullen instemmen. "Besluitvorming met unanimiteit staat een effectieve aanpak van belastingontwijking door grote bedrijven al jaren in de weg. Ook deze voorstellen kunnen weer worden afgezwakt of een stille dood sterven als enkele EU-landen dwarsliggen."