NOS NieuwsAangepast

'Eén prik genoeg voor het krijgen van een covid-reiscertificaat'

Naar verwachting hoef je deze zomer maar één prik te hebben gehad om op reis te kunnen in de Europese Unie. Mensen hoeven dus niet te wachten op beide prikken voordat zij het covid-reiscertificaat kunnen aanvragen, zeggen bronnen binnen de EU.

Er wordt de afgelopen weken binnen de EU druk vergaderd over het covid-reiscertificaat. Vandaag zitten de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie weer bij elkaar. Naar verwachting zal aan het einde van de week duidelijk worden wat de precieze voorwaarden zijn van het reiscertificaat.

'Geen gratis PCR-test'

Er is nog een aantal punten waar de onderhandelaars over van mening verschillen. Zo ziet het ernaar uit dat er geen gratis PCR-testen komen voor mensen die het reiscertificaat willen aanvragen. Het Europees Parlement wilde dat dit wel werd geregeld, omdat het een oneerlijk verschil zou maken tussen de mensen die gevaccineerd zijn en daar niet voor hebben hoeven te betalen en de mensen die wel voor een PCR-test moeten betalen voordat ze op reis gaan.

Maar volgens EU-diplomaten ziet een aantal landen, waaronder Nederland, dat niet zitten. Zij vinden dat de landen hier zelf over gaan. Een gratis prik mag daarom volgens hen niet vanuit de EU worden opgelegd.

Vermoedelijk zal de Raad met een advies komen over de prijzen van de PCR-testen. Volgens bronnen besluit het kabinet komende vrijdag over de voorwaarden en prijzen van de testen in Nederland.

Met de auto op vakantie

Reizigers die met de auto op vakantie gaan, blijft waarschijnlijk een hoop gedoe bespaard. De bedoeling is dat er geen grenscontroles komen. Eenmaal in het land kun je wel gecontroleerd worden. Maar het is niet duidelijk hoe dat in z'n werk gaat. Een PCR-test moet 72 uur voor vertrek zijn afgenomen, maar als reizigers niet aan de grens worden gecontroleerd, is dat lastig te bewijzen.

Naar verwachting zullen de gesprekken tussen de lidstaten, het Parlement en de Commissie tot vanavond laat gevoerd worden en er wordt rekening gehouden dat er donderdag nog een keer afgesproken wordt. De hoop is dat er aan het einde van de week een akkoord ligt. De druk is op de EU neemt toe, want de wens om vrij te bewegen en op vakantie te gaan is groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl