Zinedine Zidane ANP

De Spaanse titelstrijd nadert zijn climax. Vanavond om half zeven, op de voorlaatste speeldag, kan de beslissing vallen. Ondertussen is de toekomst van trainers Ronald Koeman en Zinedine Zidane bij respectievelijk FC Barcelona en Real Madrid een veelbesproken item.

Spaanse media pakken zondag uit met het nieuws dat Zidane aan zijn laatste week bezig is bij De Koninklijke, ongeacht het verloop van de competitie. Real Madrid staat momenteel twee punten achter op koploper Atlético Madrid en gaat vandaag op bezoek bij Athletic Club.

Zidane zou zijn spelers voor het duel met Sevilla (2-2) ingelicht hebben over zijn besluit. De Fransman, onder vuur na de uitschakeling in de Champions League door Chelsea, vindt het tijd voor een frisse wind na twee periodes als eindverantwoordelijke in Madrid. Clublegende Raúl, trainer van de reserves, wordt genoemd als opvolger.

Persconferentie

Zaterdag gaf Zidane op een persconferentie antwoord op vragen over zijn toekomst. "Er is een tijd dat je een beslissing neemt die in het voordeel is voor iedereen bij de club. Er zijn tijden dat je blijft, maar soms zijn er ook tijden dat het beter is dat je vertrekt."

Bij Barcelona is Koeman niet voornemens om op te stappen en daar is ook weinig reden toe. Zijn krediet bij de clubleiding nam toe na de winst van de Spaanse beker, maar de kansen op de landstitel lijken verspeeld na de recente uitglijders tegen Granada (1-2) en Levante (3-3).

Omdat ook het cruciale treffen met koploper Atlético Madrid niet werd gewonnen (0-0) is het gat met de lijstaanvoerder momenteel vier punten. Het eventueel mislopen van het kampioenschap in zijn eerste jaar kan Koeman wel de kop kosten, indien preses Joan Laporta een andere koers wil gaan varen.

Stand aan kop La Liga NOS

Koeman sprak volgens Spaanse media deze week bijna drie uur met Laporta in een restaurant. Daar zouden allerlei onderwerpen de revue zijn gepasseerd, inclusief zijn toekomst. "Voor een coach is het belangrijk om het vertrouwen van de club te voelen. Als dat vertrouwen er is, dan wil ik door, want ik ben hier gelukkig", zei de ex-bondscoach op de persconferentie voor het duel met Celta de Vigo van vandaag.

"Het vertrouwen van de spelers voel ik zeker. We hebben ons behoorlijk verbeterd, maar ik zie ook dat er genoeg ruimte voor verbetering is. Laten we na het seizoen verder praten, uiteindelijk heeft de voorzitter het laatste woord. Maar het kan niet zo zijn dat twee weken geleden alles perfect was, en dat nu alles verschrikkelijk is. Dat is niet eerlijk."

Voorzitter Joan Laporta knuffelt Ronald Koeman na de bekerwinst AFP

Je zou het bijna vergeten, maar Atlético Madrid is toch echt de voornaamste titelkandidaat. De ploeg van de immer langs de lijn meelevende Diego Simeone bouwde gedurende het seizoen een flinke voorsprong op, maar sinds half februari kwam de klad er een beetje in. De laatste vier wedstrijden leverden echter tien punten op, waardoor de eerste landstitel sinds 2014 binnen handbereik ligt.

Vandaag ontvangt Atlético middenmoter Osasuna en volgende week treft het laagvlieger Real Valladolid. Voor Simeone zou het zijn tweede kampioenschap als trainer van Los Colchoneros betekenen. Alle wedstrijden in La Liga beginnen zondag om 18.30 uur.

STER reclame