NOS Sport

Bloemendaal deelt eerste tik uit aan Kampong in hockeyfinale

Bloemendaal deelt eerste tik uit aan Kampong in hockeyfinale

Bloemendaal heeft een eerste tik uitgedeeld in de finale van de play-offs om de landstitel bij de hockeymannen. In Utrecht werd de eerste confrontatie met Kampong via shoot-outs gewonnen nadat het in de reguliere speeltijd bij 2-2 was gebleven.

De wedstrijd kende een valse start, omdat de verbinding tussen de arbiter op het veld en de videoscheidsrechter niet werkte. Toen na twintig minuten oponthoud alsnog was afgeslagen, wist Bloemendaal al na twee minuten de score te openen. De alerte Arthur Van Doren nam snel een toegekende vrije slag en vond Florian Fuchs, die de bal onder de benen van David Harte door schoof: 0-1.

Kort voor het eind van het eerste kwart had Jasper Luijkx de gelijkmaker op zijn stick, maar zijn schot van dichtbij werd knap gekeerd door Bloemendaal-keeper Maurits Visser. Die moest wel passen bij de tweede strafcorner van de thuisploeg, benut door uitgerekend Jip Janssen. De Kampong-specialist kreeg een kleine maand geleden een bal hard tegen zijn hoofd en vreesde even voor blijvende schade aan zijn linkeroog.

Kampong-speler Jip Janssen vertelt over de bal op zijn oog in een eerdere wedstrijd met Bloemendaal:

Janssen is hersteld van bal op z'n oog: 'Superveel geluk gehad'

De rust leek met een gelijke stand bereikt te worden, maar op de valreep mocht Kampong nog een strafcorner nemen. Bloemendaal rekende op een nieuwe inzet van Janssen, die ter bescherming van zijn oog met een bril speelde, en dat leek een terechte aanname. De bal ging op het laatste moment echter naar Martijn Havenga die daardoor alle ruimte had om raak te pushen: 2-1.

Bloemendaal voert druk op

Na de pauze was Luijkx, aan het werk gezet door Bjorn Kellerman, dicht bij een ruimere voorsprong voor Kampong. Met een uiterste inspanning wist hij duikend de bal langs Visser te schuiven, maar de paal zorgde voor opluchting bij Bloemendaal. Aan de andere kant zag Jasper Brinkman een corner knap gekeerd worden door Harte.

Titelhouder Bloemendaal hield de druk er goed op en kwam ook geregeld dreigend door. Zo bood Jorrit Croon na een rush over links Jasper Brinkman een fraaie kans, maar die miste de bal die alleen nog maar een zetje nodig had. Acht minuten voor tijd kwam de 2-2 er alsnog dankzij Van Doren uit een strafcorner.

Pro Shots
Jip Janssen en Martijn Havenga na de treffer van de laatste

Een tweede tegenvaller kreeg Kampong te verwerken toen Sander de Wijn tegen een gele kaart aanliep. Dat betekende niet alleen dat hij voor vijf minuten naar de kant moest, maar omdat het zijn derde van het seizoen is ook dat hij voor de return van zaterdag geschorst is.

Bij het scheiden van de markt - de officiële speeltijd was reeds verstreken - mocht Bloemendaal op de valreep nog een strafcorner nemen. Tim Swaen tilde de bal echter over het doel en dus moesten shoot-outs de beslissing gaan brengen.

Gemist matchpoint

Halverwege de serie van vijf viel Kampong-doelman Harte uit met een blessure. Invaller Joren Romijn, die volgend seizoen bij Amsterdam onder de lat zal staan, pakte direct de inzet van Roel Bovendeert. Een noodzakelijke redding om zijn ploeg in de race te houden.

Orange Pictures
Bloemendaal-speler Arthur van Doren

Nadat de serie shoot-outs in 3-3 was geëindigd, herhaalde Romijn zijn kunststukje door ook Croon van scoren te houden en zijn team op matchpoint te zetten. Die was echter niet besteed aan Jonas de Geus. Nadat Brinkman de gasten op voorspong had gezet, werd het doelpunt van Kellerman afgekeurd omdat hij de bal met de bolle kant had geslagen en mocht Bloemendaal gaan feestvieren.

Zaterdag volgt om 16.00 uur in Bloemendaal de tweede wedstrijd in de best-of-3-finale. Deze wedstrijd is live te zien op NOS.nl.

NOS
Hockeyfinale live bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl