Moslims zijn bijeen voor de Mevlana Moskee voor het feestgebed tijdens het Suikerfeest
NOS NieuwsAangepast

Einde van de ramadan: Suikerfeest ook dit jaar weer in kleine kring

Het einde van de islamitische vastenmaand ramadan wordt vandaag gevierd met Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest. Na een maand van bezinning en vasten mogen moslims over de hele wereld overdag weer eten, drinken en roken. Door de coronamaatregelen wordt het feest dit jaar opnieuw in kleine kring gevierd.

En ook al is dat minder uitbundig dat in andere jaren, bij de familie Mohamed uit Den Haag staat de soepterrine gewoon weer op tafel. Het is traditie in het gezin dat de met goud versierde schaal wordt gebruikt tijdens het Suikerfeest. Wahida Mohamed heeft zelf saway gemaakt: een zoete vermicellisoep die traditioneel wordt gegeten in Surinaams-islamitische kringen.

Avondklok

Hiermee luiden zij het einde van de ramadan in. De familie Mohamed kijkt terug op een vastenmaand die werd gekenmerkt door de coronamaatregelen. "Door de avondklok konden we jammer genoeg niet samenkomen in de moskee om het avondgebed te verrichten", zegt Sharief Mohamed in het NOS Radio 1 Journaal. "Daardoor hebben we veel in gezinsverband gedaan."

Wahida Mohamed voegt toe: "Het is ook positief om quality time met het gezin door te brengen. De liefde voor elkaar is alleen maar gegroeid."

De soepterrine

Na de dadels en de saway is het tijd voor het ochtendgebed in de moskee. Er is een rooster gemaakt, zodat niet te veel mensen tegelijk in het gebedshuis aanwezig zijn. In hun mooiste kleren staat de eerste groep al klaar om zich aan te melden. Allemaal hebben ze hun eigen gebedskleed meegenomen. "We zorgen er zo voor dat we de kans op besmettingen zoveel mogelijk beperken", zegt Sharief.

Bidden op anderhalvemeter

Na het gebed op anderhalvemeter keert de eerste groep huiswaarts om het Suikerfeest in gezinsverband verder te vieren. "Het gaat er vooral om dat we de maand mooi afsluiten. Het maakt eigenlijk niet uit dat we dat nu met minder mensen doen. Als het maar gezellig is", zegt Wahida.

Het Suikerfeest is in Nederland geen officiële vrije dag, hoewel moslims daar al jaren voor pleitten. Sommige werkgevers geven medewerkers nu de mogelijkheid om verplichte vrije dagen op christelijke feestdagen, zoals eerste en tweede Paasdag, te ruilen voor een vrije dag om het Suikerfeest te vieren.

Dit jaar was de discussie minder aan de orde. De datum van het Suikerfeest is afhankelijk van de maanstand en valt dit jaar op Hemelvaartsdag. Die dag geldt in Nederland sowieso als verplichte vrije dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl