Ellen DeGeneres met haar vrouw Portia de Rossi AFP

Ellen DeGeneres stopt volgend jaar met haar populaire The Ellen DeGeneres Show. Na negentien seizoenen en ruim 3000 uitzendingen is de Amerikaanse talkshowpresentator er klaar mee. "Als je creatief bent, moet je constant uitgedaagd worden. Hoe leuk dit ook is om te maken, het daagt me niet meer uit", zegt DeGeneres tegen The Hollywood Reporter.

De presentator wilde naar eigen zeggen na het zestiende seizoen stoppen, maar producent Warner Bros verzocht DeGeneres nog minimaal vier jaar aan te blijven. "Ik stelde voor om nog een jaar te doen, maar dat kon contractueel niet", zegt ze tegen de Amerikaanse entertainmentsite. "Dus kwamen we uit op drie jaar. Dat was altijd al het plan."

'Verziekte werksfeer'

Vorig jaar kwam DeGeneres onder vuur te liggen omdat er achter de schermen van haar programma sprake zou zijn van stelselmatig racisme, intimidatie en een "verziekte sfeer". Meerdere producenten werden ontslagen en de talkshowpresentator bood haar verontschuldigingen aan.

DeGeneres zegt nu dat die periode veel impact heeft gehad op haar show, maar dat dat niks te maken heeft met het einde van haar programma. "Het was erg pijnlijk voor me. Het brak mijn hart toen ik hoorde dat mensen gekwetst waren", zegt ze. "Maar als de ophef de reden was geweest om te stoppen met het programma, dan was ik al eerder gestopt."

NikkieTutorials

Naar eigen zeggen heeft ze geleerd van de gebeurtenissen. "Ik zorg er nu voor dat mensen weten dat als er iets is, ze naar mij toe kunnen komen. Ik weet niet waarom dat eerder niet zo was, ik ben niet eng. Ik ben wat dat betreft makkelijk om mee te praten en ik wil dat mensen me vertrouwen."

In januari vorig jaar was de Nederlandse youtuber NikkieTutorials te gast in het praatprogramma van DeGeneres om te praten over haar bekendmaking dat ze transgender is. Na afloop keek ook zij met weinig plezier terug op het optreden. Zo zou DeGeneres zich vooraf niet hebben voorgesteld.

The Ellen DeGeneres Show is sinds 2003 een van de meest bekeken middagprogramma's in de Verenigde Staten. In Nederland zendt RTL het programma uit. De show won tientallen televisieprijzen. In 2019 kreeg de inmiddels 63-jarige DeGeneres de Carol Burnett Award voor haar bijdrage aan de Amerikaanse televisiewereld. Op dit moment loopt het achttiende seizoen.

In 1997 vertelde DeGeneres in de talkshow van collega Oprah Winfrey dat ze lesbisch is. In 2008 trouwde de televisiester met haar grote liefde, actrice Portia de Rossi.

'Ik wil films maken'

DeGeneres gebruikt haar bekendheid onder meer om aandacht te vragen voor slachtoffers van aids wereldwijd en voor het promoten van meditatie als middel tegen stress. Daarnaast is ze veganist en een voorvechter van dierenrechten.

Wat DeGeneres na haar talkshow gaat doen, weet ze nog niet precies. "In elk geval wil ik films maken. Daarvoor is mijn agenda nu nog te vol. Ook wil ik meer doen voor natuurbehoud."

STER reclame