Van der Poel tevreden met eerste mountainbikerace sinds twee jaar: 'Blij weerzien'

Het plan van Mathieu van der Poel om in 2020 olympisch goud te winnen op de mountainbike en in 2021 te debuteren in de Tour de France, werd door de coronapandemie in de war geschopt. Nu beide doelen in hetzelfde jaar vallen, maakt dat de nodige twijfels los bij de renner van Alpecin-Fenix. Toch is hij over één ding duidelijk: ook na de Spelen van Tokio blijft hij actief op de mountainbike.

Het was bijna twee jaar geleden dat Van der Poel voor het laatst een mountainbikewedstrijd reed, toen hij afgelopen weekend weer aan de start van een World Cup stond. Niet gek dat hij twijfels had in aanloop naar de race in Albstadt, waar hij uiteindelijk als zevende over de streep kwam. Een resultaat waar hij achteraf gezien best tevreden mee is.

"Misschien, als ik het iets slimmer had aangepakt, had ik iets langer mee gekund met de kopgroep", analyseert de 26-jarige Van der Poel. "Nadat ik mijn terugval had gehad, heb ik redelijk lang op hetzelfde tempo gereden als de koplopers. Ik denk dat ik me daaraan moet optrekken."

Rugklachten

Van der Poel is actief op liefst drie wielerdisciplines; veldrijden, mountainbike en wegwielrennen. De overstap van de racefiets naar de mountainbike noemt de alleskunner, die na de wereldbeker in Albstadt klaagde over pijn aan zijn rug, geen gemakkelijke.

"Het is niet de eerste keer dat ik dat heb. Bij anderhalf uur bergop rijden, moet je veel kracht vanuit je rug halen, dus er stond een beetje spanning op", legt hij uit. "Ik heb altijd een paar goede trainingen en races nodig om weer gewend te raken aan de positie op de mountainbike."

Mathieu van der Poel aan de start van de Ronde van Vlaanderen Pro Shots

Toch switcht hij na World Cup in Nové Mesto, komend weekend, alweer terug naar de racefiets. Ter voorbereiding op de Tour de France gaat Van der Poel met zijn ploeg op hoogtestage in La Plagne, waarna hij de Ronde van Zwitserland rijdt. Na het nationaal kampioenschap in Drenthe reist hij af naar Frankrijk.

Na de Ronde van Frankrijk probeert Van der Poel zo veel mogelijk kilometers op de mountainbike te maken in de hoop bij de Olympische Spelen in Tokio in topvorm te zijn. "Dat is geen ideale voorbereiding natuurlijk, maar ik heb niet alles in eigen hand. Eigenlijk was het plan om vorig jaar de Spelen te rijden en dit jaar te debuteren in de Tour de France, maar door corona valt het nu allemaal samen."

Olympische ranglijst

Om zijn kans op een olympische medaille zo groot mogelijk te maken, is een goed resultaat in Nové Mesto belangrijk. Dat is zijn laatste kans om punten te pakken voor de olympische ranglijst. Hoe meer punten Van der Poel haalt in aanloop naar de Spelen, hoe meer hij van voren mag starten; een belangrijke factor in het mountainbiken.

"Je kan de race niet winnen als je vanaf de tweede of derde rij start", aldus Van der Poel. "Je kan niet riskeren dat iemand voor je valt of een slechte start heeft."

Over zijn plan na de Olympische Spelen is Van der Poel duidelijk. "Ik wil in elk geval tot Parijs 2024 naast wegwielrennen ook blijven mountainbiken en veldrijden."

STER reclame