Rio 2016: Van der Breggen wordt olympisch kampioen ANP

Bondscoach Loes Gunnewijk heeft bekendgemaakt welke wielrensters ze meeneemt naar de Olympische Spelen in Tokio. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Marianne Vos rijden de wegwedstrijd en Van der Breggen en Van Vleuten de tijdrit.

In haar laatste seizoen als profrenster verdedigt Van der Breggen haar olympische titel. In Rio pakte ze goud in de wegwedstrijd en brons in de tijdrit.

Van Vleuten jaagt in Tokio op zo ongeveer de enige grote prijs die ze nog mist in haar carrière, de olympische titel op de weg. Die titel won Vos in Londen in 2012. Vollering, winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, debuteert in Tokio op de Spelen.

Chantal Blaak, winnaar van Strade Bianche, en tijdritspecialist Ellen van Dijk zijn de opvallendste namen die door bondscoach Gunnewijk zijn gepasseerd.

'Alle puzzelstukjes moeten in elkaar vallen'

"We hebben een zeer sterke lichting wielrensters tot onze beschikking waaruit we wel drie volwaardige olympische ploegen zouden kunnen selecteren", zegt Gunnewijk. "Dat is echt een luxepositie. Uiteindelijk is er gekozen voor een ploeg die op alle scenario's is voorbereid."

2012: Marianne Vos wordt olympisch kampioen ANP

"Er wacht de rensters een loodzwaar parcours met 2.800 hoogtemeters en een hoge luchtvochtigheid. We zijn één van de favorieten, maar dat zijn we gewend en daar kunnen ook de rensters heel goed mee omgaan. Het blijft sport, op voorhand zijn er geen garanties."

"Alle puzzelstukjes moeten die dag in elkaar vallen, maar we vertrekken met één doel: dat is goud en een derde opeenvolgende titel."

STER reclame