Anna van der Breggen ANP

Wielrenster Anna van der Breggen doet deze weken heel veel dingen opnieuw voor het laatst. In 2020 had ze haar carrière willen beëindigen, met de Olympische Spelen van Tokio als laatste hoogtepunt.

Maar met het verplaatsen van de Spelen werd ook haar afscheid uit het peloton met een jaar uitgesteld. En dus opent Van der Breggen zaterdag in Omloop Het Nieuwsblad voor de tweede maal het slotseizoen van haar buitengewoon succesvolle loopbaan.

"Soms sta ik er wel bij stil", zegt ze bij de presentatie van haar ploeg SD Worx, "maar ik heb die keuze zelf gemaakt. Ik geniet er ook wel van. Dit is de laatste keer, ik moet het goed doen en dan is het klaar."

Van der Breggen is 'pas' dertig, maar haar erelijst is enorm. In 2016 werd ze olympisch kampioene op de weg, talloze klassiekers schreef ze op haar naam, driemaal won ze de Giro Rosa en ook de regenboogtrui veroverde ze drie keer: in 2019 won ze de wegwedstrijd op het WK en afgelopen jaar was ze in zowel de tijdrit als de wegwedstrijd de sterkste.

'Het motiveert elke keer'

Ongeacht op wat voor fiets Van der Breggen dit jaar dus stapt, ze doet het in die regenboogtrui. "Dat is heel tof, het maakt niet uit of het een wedstrijd op de weg of een tijdrit is. Er had geen beter jaar kunnen zijn om afscheid te nemen. Het motiveert elke keer als ik hem aantrek."

Bekijk hieronder een vooruitblik op het seizoen van Van der Breggen:

Van der Breggen voor slotseizoen: 'Ik moet het nu goed doen, dan is het klaar'

Eén zege noemen die eruit springt, kan Van der Breggen niet. "Ik denk nooit: dit was mijn mooiste of belangrijkste overwinning. Ik ben blij met het lijstje en hoop nu op nieuwe avonturen en mooie dingen."

"Dat is het toffe als je terugkijkt op een carrière: ik heb er alles uitgehaald. Niet alleen voor mij, maar ook wat ik beleefd heb met verschillende ploegen en verschillende rensters. Ik heb genoten van wat ik heb kunnen doen. Dat is het mooiste. Dat hoeft niet altijd een overwinning te zijn."

Het peloton zegt Van der Breggen ook niet helemaal gedag: na haar afscheid blijft ze immers actief bij SD Worx, maar dan als ploegleidster.

2020: Anna van der Breggen in de regenboogtrui AFP

Bondscoach Loes Gunnewijk, in 2009 nog ploeggenote van een jonge Van der Breggen, begrijpt de manier waarop de renster haar loopbaan beziet. "De reis ernaartoe is soms mooier, het vormt je als mens. Je doet zoveel ervaringen op, die aanloop maakt het mooi."

De Nederlandse wielerploeg onder leiding van Gunnewijk bestaat op de Spelen van Tokio straks uit vier rensters. "Niemand is nog zeker", aldus de bondscoach. "De sporttechnische commissie van de KNWU gaat die selectie maken, op basis van resultaten van dit seizoen en het verleden."

Die selectie zal in mei bekend worden gemaakt.

Olympische selectie

Dan wordt duidelijk of ook Chantal Van den Broek-Blaak, ploeggenote van Van der Breggen bij SD Worx, zich mag opmaken voor een olympisch avontuur. "Ik wil heel graag. Ik fiets al lang, geen idee hoe lang precies, maar ik heb de Spelen nog nooit meegemaakt."

"Ik ben denk ik wel een van de kandidaten, maar het niveau is heel erg hoog. Het hangt af van wat ik laat zien en wat anderen laten zien", aldus Van den Broek-Blaak, die net als Van der Breggen haar afscheid al heeft aangekondigd. Na de voorjaarsklassiekers van 2022 stapt ook zij in de ploegleiderswagen.

Maar eerst is er dus de Omloop, komende zaterdag, waarin iedereen zich moet laten zien. "Als je naar onze ploeg kijkt, kunnen we alle zes winnen", zegt Van den Broek-Blaak, die vorig jaar de Ronde van Vlaanderen wist te winnen. "Het is echt bizar. De druk ligt bij ons, maar het biedt kansen voor ons allemaal."

Naast Van der Breggen en Van den Broek-Blaak rijden ook Jolien D'Hoore, Amy Pieters, Christine Majerus en Demi Vollering de Omloop namens SD Worx.

Ze krijgen onder meer concurrentie van Annemiek van Vleuten, de winnares van vorig jaar die debuteert in de kleuren van het Spaanse Movistar.

Bekijk hieronder een vooruitblik met Van Vleuten op het wielerseizoen:

Van Vleuten vanaf El Teide: 'Begin na trainingskamp gelijk met Omloop'

STER reclame