In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Scheveningen wil speciale zones voor zwemmers, surfers en watersporters

Het is vandaag een jaar geleden dat er voor de kust van Scheveningen vijf surfers om het leven kwamen. Een combinatie van harde wind, stroming en een dikke schuimlaag werd de ervaren zwemmers fataal.

Naar aanleiding van dit ongeluk gaat de gemeente Den Haag onderzoeken of er op het strand speciale zones kunnen komen voor zwemmers, surfers en andere watersporters. Ook kijkt de gemeente naar speciale maatregelen voor surfers, zodat die bijvoorbeeld beter kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun kleding, meldt Omroep West.

De gemeente heeft gesproken met surfers die direct of indirect betrokken waren bij het ongeluk, met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, de Holland Surfing Association en de coördinator van surfschool The Shore in Scheveningen.

Daarbij zijn suggesties gedaan om zo veilig mogelijk te sporten en te recreëren in zee, zoals de zones voor de verschillende groepen. Eerder werd er al gedacht aan een systeem met vlaggen om zwemmers en surfers te waarschuwen voor de gevaren op zee, zoals schuimvorming en muien.

Monument met vijf witte haringen voor de omgekomen surfers

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt de komende tijd bekeken welke van deze maatregelen haalbaar en uitvoerbaar zijn. Daarna is er weer overleg met alle betrokkenen.

Zeker is al wel dat er vanaf deze zomer op de Haagse stranden meer lifeguards aanwezig zullen zijn. Dat is niet alleen vanwege het surfdrama, maar ook omdat het steeds drukker wordt.

Medaille voor de redders

De 39 redders die zich hebben ingezet om de zes surfers uit zee te halen, kregen gisteren een bronzen medaille en een oorkonde van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

De drie redders die met de zes meter lange reddingboot 'Beluga' de enige overlevende surfer wisten te redden, kregen een zilveren medaille voor het grote risico dat zij hebben gelopen. "Tussen de brandingsgolven tot vier meter hoog, vlak naast de betonblokken van het havenhoofd en de drie meter schuimlaag, zagen zij toch kans één surfer te redden",zegt de KNRM.

Geredde surfer Ruurd overhandigt oorkonde aan een medewerker van de KNRM

Paul van Rossum was een van de vrijwilligers van de KNRM die meehielpen met het zoeken naar de vermiste surfers. Iedere dag denkt hij er nog wel even aan terug.

Het heeft wel zijn leven veranderd, zegt hij tegen Omroep West. "In mijn werk kom ik vaak alledaagse probleempjes tegen die mensen heel groot oppakken. Dan denk ik: zeik niet, dat is geen probleem, wat hier gebeurde dat is een probleem."

Advertentie via Ster.nl