Aleksander Moerachovski spreekt de pers toe, afgelopen augustus
NOS NieuwsAangepast

Arts vermist die tegensprak dat Navalny werd vergiftigd

De Siberische arts die verantwoordelijk was voor de behandeling van Kremlincriticus Navalny na zijn vergiftiging van afgelopen zomer is vermist. Dat heeft de Russische politie bekendgemaakt. De Rus, Aleksandr Moerachovski, verliet vrijdag een jachtkamp in Omsk, waarna er niets meer van hem werd vernomen.

Enkele Russische media melden dat Moerachovski inmiddels in levende lijve is aangetroffen, maar regionale autoriteiten weerspreken dat tegen de staatspersbureaus Ria Novosti en Tass.

Moerachovski heeft altijd gezegd dat Navalny niet is vergiftigd, maar leed aan een zeldzame stofwisselingsstoornis en een lage bloedsuikerspiegel. "Ook zou hij ervoor hebben gezorgd dat Navalny's overplaatsing naar een ziekenhuis in Berlijn met twee dagen werd vertraagd", zegt Ruslandcorrespondent Iris de Graaf.

Afgelopen november werd Moerachovski nog gepromoveerd tot hoofd van het regionale ministerie van Volksgezondheid. Dat was volgens Navalny een beloning voor het liegen en vervalsen van testresultaten.

Aanvankelijk meldden de behandelend artsen dat Navalny het slachtoffer van een vergiftiging zou zijn, maar die verklaring werd binnen korte tijd ingetrokken en later ontkend.

Twee artsen overleden

Deze winter overleden twee artsen van het ziekenhuis in Omsk plotseling kort na elkaar. In februari stierf een plaatsvervangend hoofdarts op 55-jarige leeftijd aan een hartaanval. Een maand later overleed zijn collega na een beroerte.

"Van deze twee wordt gezegd dat hun dood misschien samenhangt met hun betrokkenheid bij de eerste verklaring dat Navalny vergiftigd zou zijn, maar dat is niet vastgesteld", zegt correspondent De Graaf.

Volgens Russische media verloopt de zoektocht naar de vermiste Moerachovski moeizaam, omdat de omgeving waar hij vermist is geraakt een lastig begaanbaar en moerassig gebied is. Met behulp van drones, een helikopter en een leger aan vrijwilligers wordt er gezocht naar de vermiste medicus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl