NOS Wielrennen

Terwijl rel doorsuddert, sprint Groenewegen naar vierde plaats: 'Ik zit er weer tussen'

277 dagen na de valpartij waarbij hij Fabio Jakobsen zwaar verwondde, mengde Dylan Groenewegen zich voor het eerst weer in een massasprint. De Giro d'Italia is zijn eerste koers na zijn schorsing; in zijn eerste massasprint werd hij vierde.

"Natuurlijk moeten we daar blij mee zijn, maar ik ben een winnaar en dus een klein beetje teleurgesteld misschien", zei Groenewegen kort na afloop van de etappe.

Groenewegen na rentree in sprint: 'Beetje teleurgesteld, maar moet tevreden zijn'

"Het mengen in een sprint, voor de eerste keer in negen maanden in een grote ronde met de beste sprinters die hier zijn... Dan mag ik gewoon blij zijn dat ik er weer tussen zit."

Groenewegen, die in zijn loopbaan vier sprintzeges in de Tour de France boekte, was voorafgaand aan de rit de aangewezen sprinter van Jumbo-Visma, maar als hij er niet klaar voor zou zijn, zou David Dekker meedoen in de strijd om de dagzege. Plan B bleek niet nodig.

Bekijk hieronder de sprint:

Groenewegen vierde bij rentree in massasprint, zege voor debutant Merlier

"Het ging eigenlijk beter dan verwacht", zegt Groenewegen. "Het was de eerste keer met Dekker en Affini (Edoardo, net als Dekker dit jaar nieuw in de ploeg, red.). Het is even wennen aan elkaar, maar alles liep eigenlijk heel erg goed en ik zat in een goede positie. Misschien moet ik gewoon wat eerder aangaan, maar daarvoor moet ik wat meer gevoel en zelfvertrouwen hebben. Daar is deze sprint ook goed voor."

Angst voelde Groenewegen niet. "Ik ging elke keer met de flow van het peloton mee; dat is heel erg fijn. Nu is het verder kijken naar de volgende sprints."

Afwikkeling van zwaar ongeluk

De gevolgen van het ongeluk in de Ronde van Polen, veroorzaakt door Groenewegen waarbij Jakobsen zwaargewond raakte, zijn nog merkbaar in en om het peloton. Hijzelf vroeg zich van tevoren ook af hoe hij ontvangen zou worden in het peloton.

Bekijk hieronder een reportage in aanloop naar de sprint van zondagmiddag:

Groenewegen in de Giro terug in koers, maar ongeluk houdt de gemoederen nog bezig

Jakobsen reageerde eerder deze week ontstemd op het feit dat Groenewegen in de media over hun onderlinge ontmoeting had gesproken. Beiden hadden afgesproken de inhoud van dat gesprek niet met de buitenwereld te delen.

"Het was de bedoeling dat de inhoud van die ontmoeting tussen ons en onze juridische teams zou blijven. Ik ben teleurgesteld over het feit dat Dylan in het openbaar over onze ontmoeting heeft gesproken. Dat zal ik niet doen", schreef Jakobsen.

'Jakobsen was gefrustreerd over de meeting'

Zijn manager Patrick Lefevere werd pas op het laatste moment op de hoogte gebracht van het bericht dat Jakobsen wilde sturen. "Hij vroeg last minute of hij het mocht doen, want hij was heel gefrustreerd over de meeting. Ik heb hem afgeraden dat te doen, maar het was een vertrouwelijke meeting, dus daar weid je niet over uit."

"Plots was Richard Plugge (manager van Jumbo-Visma, red.) aanwezig met de perswoordvoerder van de ploeg, Groenewegen en twee advocaten. Jakobsen zat alleen met zijn advocaat, en niet eens een advocaat van ons, laat staan ikzelf. Dat schokte hem."

Manager Lefevere: 'Iemand zal de schade betalen en dat zal ik niet zijn'

Inzet van de voortdurende discussie tussen Deceuninck en Jumbo-Visma blijft een schadevergoeding. "Iemand zal de schade betalen en dat ga ik niet zijn", zegt Lefevere.

Zaterdag al reageerde Groenewegen op de boze reactie van Jakobsen. "Dat bericht kwam voor mij als een grote verrassing. Naar mijn gevoel hebben we een prima meeting gehad. We hebben allebei ons hart kunnen luchten. Meer heb ik er inhoudelijk ook niets over naar buiten gebracht"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl