Robin de Kruijf met Joop Alberda ANP

Volleybalster Robin de Kruijf sluit komende zomer niet aan bij het Nederlands team. De 30-jarige middenaanvalster is na een zwaar seizoen in Italië en na dertien opeenvolgende jaren in het nationale team toe aan fysieke en mentale rust.

Met haar ploeg Imoco Volley Conegliano won De Kruijf vorige week voor het eerst in haar carrière de Champions League. In de finale was de Nederlandse goed voor elf punten. Naast de Champions League, legde Conegliano dit seizoen ook beslag op de landstitel, de beker en de Supercup.

Bekijk hier de beelden van de Champions League-finale:

Volleybalster De Kruijf wint Champions League met Conegliano Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"De afgelopen dertien jaar heb ik altijd zowel voor een club als voor het nationaal team gespeeld", legt De Kruijf haar keuze uit.

"Na een zwaar seizoen in Italië, waar we feitelijk het hele seizoen in een afgesloten bubbel leefden, ben ik toe aan meer vrijheid en meer tijd voor mijzelf", aldus De Kruijf, die volgend jaar bekijkt of ze zich weer beschikbaar wil stellen voor Oranje.

Ze debuteerde in Oranje in 2008 onder bondscoach Avital Selinger. Sindsdien kwam zij 347 keer uit voor het Nederlands team.

Belastende combinatie

Joop Alberda, technisch directeur van de Nederlandse volleybalbond Nevobo, reageert begripvol op het besluit van De Kruijf. "Dat zij nu een pas op de plaats maakt, bevestigt wat wij al een tijdje weten: namelijk dat de combinatie club en nationaal team een hele belastende is op de lange termijn."

De Kruijf is niet de eerste international die een pauze neemt. Eerder deden Celeste Plak en Lonneke Slöetjes al een stap terug, vanwege de drukke volleybalkalender. De 25-jarige Plak besloot onlangs het topsportleven weer op te pakken, Sloëtjes stopte definitief.

STER reclame