Annemiek van Vleuten heeft met groot vertoon van macht de eerste rit in de Wielerweek Valencia gewonnen. De kopvrouw van Movistar kwam in de rit van 125 kilometer tussen Barxeta en Gandía, met onderweg vier hellingen, solo over de finish met een bloedende knie.

Nadat de laatste vroege vluchters waren ingerekend, gaf Van Vleuten gas. Mavi García sprong mee, maar de Spaanse kon het tempo niet volgen en moest al snel lossen. Van Vleuten bouwde haar voorsprong uit tot bijna vier minuten, waardoor ook een val in de slotfase haar niet van de winst kon afhouden.

Op een video van de organisatie is te zien hoe Van Vleuten na haar val in de afdaling snel weer op een nieuwe fiets springt.

Op de finish had de Europees kampioene ruim twee minuten voorsprong op het peloton. García kwam nog wel als tweede over de meet. Van Vleutens ploeggenote Katrine Aalerud won de sprint van het peloton en werd derde.

Voor Van Vleuten was het haar derde zege van het seizoen. De 38-jarige renster won dit jaar ook de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen.

Van Vleuten topfavoriet

De Wielerweek Valencia is een vierdaagse rittenkoers. De wedstrijd behoort niet tot het WorldTour-circuit (het hoogste niveau in het vrouwenwielrennen) en er staan vier WorldTour-ploegen (van de 21) aan de start. Van Vleuten is topfavoriete voor de eindzege. Vorig jaar schreef wereldkampioene Anna van der Breggen de vierde editie op haar naam.

STER reclame