1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Uitvaartorganisatie DELA wil concurrent Yarden alsnog overnemen

Uitvaartverzorger en -verzekeraar DELA wil alsnog de noodlijdende branchegenoot Yarden overnemen. Vorig jaar werd nog afgezien van overname, omdat de financiële situatie bij Yarden niet op orde was.

Yarden zit nog altijd in de financiële problemen, maar die zijn door een tweetal besluiten verlicht. Onlangs oordeelden de rechtbank en het klachteninstituut Kifid dat het bedrijf de polisvoorwaarden van een groep verzekerden mag versoberen. Ook trok de Consumentenbond een voorgenomen rechtszaak hierover terug. Dat maakt een overname alsnog mogelijk.

DELA probeert de personele gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Als de toezichthouder akkoord gaat met de overname, zal Yarden in 2023 volledig zijn overgegaan in de coöperatie DELA.

DELA, dat als coöperatie geen winstoogmerk heeft, is nu al de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland en België. Drie miljoen mensen zijn erbij aangesloten. Bij Yarden zijn ruim één miljoen mensen verzekerd.

Naturapolissen

Yarden kwam in de financiële problemen door de verkoop van veel naturapolissen, waarbij niet een bepaald bedrag wordt uitgekeerd, maar alle uitvaartkosten worden vergoed. Die kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen.

Voor deze polissen heeft Yarden in 2019 een maximumbedrag ingesteld voor de kosten die worden vergoed. Dat zorgde ervoor dat klanten moesten bijbetalen voor de uitvaartkosten. DELA zegt nu dat deze polishouders de komende tien jaar niet hoeven bij te betalen als ze het uitvaartbedrijf van de organisatie gebruiken. Ook kunnen schrijnende gevallen of mensen die ten onrechte te veel hebben bijbetaald aanspraak maken op een pot van 1 miljoen euro.

Algemeen directeur Edzo Doeve zegt vertrouwen te hebben in de herstelactie van Yarden. Ook zegt hij blij te zijn dat de Consumentenbond afziet van een juridische procedure. Leden hebben voordeel bij de overname, denkt Doeve, doordat Dela een betere landelijke dekking van crematoria en uitvaartcentra krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl