ANP

Uitvaartverzekeraar Yarden zit nog altijd in geldnood. Door tegenvallers op de financiële markt heeft het bedrijf te weinig vermogen om op de langere termijn aan al zijn verplichtingen te voldoen. Dat staat in een financieel rapport van de verzekeraar.

De tegenvallende buffers, die zijn gezakt tot onder het wettelijk minimum, hebben onder meer te maken met rentedalingen op de kapitaalmarkt en lage beleggingsopbrengsten. Yarden heeft een herstelplan ingediend bij De Nederlandsche Bank.

Het uitvaartbedrijf, dat vorig jaar zo'n 1 miljoen klanten had, verkeert al langere tijd in zwaar weer. Eind vorig jaar stopte Yarden al met de verkoop van nieuwe verzekeringen. Ook worden er medewerkers ontslagen.

Klanten van Yarden hoeven zich geen zorgen te maken over hun verzekering, zegt directeur uitvaartverzekeringen Peter de Groot. "We kunnen onze huidige verplichtingen nakomen, alleen hebben we geen buffer om een duurzame verzekering te zijn. We nemen dan ook geen nieuwe risico's aan. Maar voor huidige polishouders is er niets aan de hand."

Overnamegesprekken

De financiële nood is mede ontstaan doordat Yarden in het verleden veel naturapolissen heeft verkocht: polissen die alle uitvaartkosten vergoeden. Die kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Het uitvaartbedrijf liet klanten daar uiteindelijk voor bijbetalen, wat leidde tot veel kritiek. Een groep klanten stapte tevergeefs naar de rechter.

Yarden had moeten worden gered door branchegenoot DELA, maar die overnameplannen gingen uiteindelijk niet door. Uit vrees dat de onzekere financiële situatie misschien nog jaren zou duren zag DELA af van overname.

Toch zitten Yarden en DELA nu weer met elkaar om tafel om te praten over een eventuele overname, zegt De Groot. "We zijn op zoek naar een duurzame oplossing voor onze polishouders en dat betekent een portefeuilleoverdracht of de verkoop van het bedrijf.

STER reclame