Een protest in de stad Dawei op 4 mei AFP

De schaduwregering in Myanmar zegt een defensie-eenheid te hebben gevormd. Met deze 'volksverdedigingsmacht' wil de Nationale Eenheidsregering, waarin tegenstanders van de militaire junta zijn verenigd, aanhangers beschermen bij protesten tegen de coup van het leger.

Het is onduidelijk hoe groot de militie is en over welke middelen deze beschikt. In een verklaring schrijft de schaduwregering zich in te gaan zetten voor "effectieve hervormingen bij de veiligheidsdiensten om een einde te maken aan de gewelddadigheden".

De schaduwregering, die zich "Regering van Nationale Eenheid" noemt, werd twee weken geleden opgericht. Hij bestaat uit gevluchte dissidenten en andere tegenstanders van het leger. Ook een voormalig parlementslid van de partij van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi is een van de schaduwministers. De meeste schaduwministers zijn gevlucht naar andere landen of zitten ondergedoken in Myanmar.

Het is al maanden onrustig in het land, nadat het leger op 1 februari de macht greep in reactie op de verkiezingsoverwinning van de partij van Suu Kyi. Bij de protesten die volgden vielen honderden doden en werden duizenden betogers gearresteerd.

Gevechten en explosies

De afgelopen weken werden er meerdere aanvallen op overheidsgebouwen en militaire faciliteiten uitgevoerd, onder meer door milities van etnische minderheden die al decennia strijden tegen de nationale regering. Die gevechten zijn opgelaaid sinds de militaire coup. Vorige week waren er nog hevige gevechten rond een Myanmarees legerkamp aan de Thaise grens.

Tijdens een protest afgelopen zondag waren er meerdere explosies in Yangon, de grootste stad van het land. Voor zover bekend heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. De staatsomroep claimt dat ze het werk waren van relschoppers die zelfgemaakte bommen legden bij overheidsgebouwen.

STER reclame