Demonstranten in de straten van de stad Kyaukme
NOS Nieuws

Acht doden bij 'Lenterevolutiedag' in Myanmar, explosies in Yangon

In Myanmar zijn opnieuw doden gevallen bij demonstraties tegen de militaire staatsgreep. Volgens persbureaus kwamen demonstranten massaler op dan afgelopen weken.

Volgens mediaberichten zijn in het Zuidoost-Aziatische land vandaag zeker acht demonstranten gedood door veiligheidstroepen. De afgelopen periode leken juist steeds minder mensen bereid tot demonstreren en leken militairen ook terughoudender om geweld te gebruiken.

'Lenterevolutiedag'

2 mei was door tegenstanders van het militaire regime omgedoopt tot Wereldwijde Myanmar Lenterevolutiedag. In veel steden gingen mensenmassa's de straat op met vlaggen en spandoeken. Ook in het buitenland werd gedemonstreerd. Zo waren er in New York en Taipei in Taiwan betogingen voor democratie in Myanmar en tegen het militaire regime.

De protestacties in het land zelf waren vaak kort van duur uit vrees voor het leger:

Korte pop-up demonstraties provoceren veiligheidsdiensten in Myanmar

In Yangon, de grootste stad van het land, waren meerdere explosies. Volgens de staatstelevisie waren er elf ontploffingen in 36 uur tijd. Voor zover bekend heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. De staatsomroep claimt dat ze het werk waren van relschoppers die zelfgemaakte bommen legden bij overheidsgebouwen.

Op verschillende plekken in het land hebben groepjes burgers de wapens opgepakt. Legerposten zijn het doelwit geworden van sabotage of aanslagen.

Aanvallen door rebellengroepen

In de grensgebieden vechten verschillende rebellengroepen al jaren voor de belangen van etnische minderheden. Die gevechten zijn sinds de coup op 1 februari fors opgelaaid. Deze week viel bijvoorbeeld een militie aan de grens met Thailand een kamp van het regeringsleger aan. Volgens de VN zijn duizenden mensen op de vlucht de geslagen voor het geweld.

De legertop nam drie maanden geleden de macht over van de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi. De 75-jarige leider leeft sindsdien onder huisarrest. De militaire elite claimt dat de verkiezingen van november vorig jaar oneerlijk zijn verlopen. Maar volgens waarnemingsorganisaties klopt daar niets van.

Honderden doden

In drie maanden tijd zijn volgens de Assistance Association for Political Prisoners ruim 760 demonstranten gedood door veiligheidstroepen. Het aantal politiek gemotiveerde arrestaties sinds de staatsgreep staat op 3555.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl