Regime Myanmar laat 23.000 gevangenen vrij, vermoedelijk geen dissidenten
In Myanmar heeft het militaire regime ter gelegenheid van Nieuwjaar ruim 23.000 gevangenen amnestie verleend. Onder de gedetineerden uit verschillende gevangenissen in het land zitten vrijwel zeker geen critici van het regime. Bij de protesten van de afgelopen maanden tegen de militaire coup zijn zeker 3100 mensen opgepakt en opgesloten.
Ook 137 buitenlanders kregen gratie; zij worden het land uit gezet.
Vandaag is de eerste dag van het nieuwe jaar in Myanmar, waarmee gewoonlijk een feestelijke vijfdaagse vakantieperiode wordt afgesloten. Dit jaar vroegen de tegenstanders van het regime aan de Myanmarezen om geen feest te vieren, maar alle aandacht te richten op het herstel van democratische vrijheden en de vrijlating van politiek leider Aung San Suu Kyi.
Vóór 1 februari
"De meesten die amnestie hebben gekregen, zaten al gevangen voor 1 februari van dit jaar", zegt een woordvoerder van Justitie tegen persbureau Reuters. "Maar sommigen zijn na die datum vastgezet." Hij gaf verder geen bijzonderheden.
Op 1 februari greep het leger de macht in Myanmar en werd Suu Kyi afgezet. Sinds die datum zijn er massale straatprotesten waartegen de politie gaandeweg harder is gaan optreden. Daarbij zijn volgens mensenrechtenorganisaties zeker 700 betogers gedood.
Het is de tweede keer dat de junta duizenden gevangenen vrijlaat. Ook op 12 februari, de Dag van de Eenheid, maakte de legertop een gebaar van goede wil. Toen werden eveneens zo'n 23.000 gedetineerden op vrije voeten gezet.
Volgens een hulporganisatie voor politieke gevangenen, geleid door gevluchte Myanmarezen, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 800 mensen in Myanmar vanwege hun rol in de protesten.