De Last Post wordt gespeeld tijdens de nationale sportherdenking bij het Olympisch Stadion
NOS Sport

Oorlogsslachtoffers uit Nederlandse sport herdacht bij Olympisch Stadion

Bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is tijdens de nationale sportherdenking stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport.

Onder anderen Esther Vergeer, chef de mission van de paralympische ploeg, Ajax-directeur Edwin van der Sar, NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen en oorlogsveteraan en paralympisch rolstoelbasketballer Marc van de Kuilen legden vijf kransen in de vorm van de olympische ringen bij het beeld van Prometheus.

Daarna volgden de Last Post en twee minuten stilte.

Bekijk in de carrousel de herdenking en het leggen van de kransen:

Sinds 2005 worden op 4 mei bij het oorlogsmonument op het plein voor het stadion de Nederlandse oorlogsslachtoffers op sportgebied herdacht. Bij deze editie stond de maatschappelijke rol van sport na een oorlog centraal. Want bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog is ook de gehandicaptensport ontstaan; met behulp van sport werden zwaargewonde oorlogsslachtoffers begeleid bij hun terugkeer in de maatschappij.

Vorig jaar ging de herdenking vanwege het coronavirus niet door in de gebruikelijke vorm. Dit keer waren er dertig mensen aanwezig. De herdenking kon ook via een livestream gevolgd worden. Van Zanen, Van de Kuilen en Simone Kukenheim, sportwethouder van de gemeente Amsterdam, hielden een toespraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl