Bill en Melinda Gates in 2018 AFP

Microsoft-oprichter Bill Gates (65) en zijn vrouw Melinda (56) gaan scheiden. Op Twitter schrijft het stel in een gezamenlijke verklaring dat "na lang nadenken en veel werken aan onze relatie" is besloten een einde te maken aan het huwelijk.

Gates is volgens persbureau Bloomberg 146 miljard dollar (121 miljard euro) waard en daarmee staat hij op de vierde plaats van rijkste personen ter wereld.

Hij richtte met zijn vrouw in 1999 de Bill & Melinda Gates Foundation op. Die stichting is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de grootste liefdadigheidsinstellingen ter wereld, met een vermogen van 51 miljard dollar (omgerekend 42 miljard euro).

In de verklaring schrijft het stel dat "we de afgelopen 27 jaar drie geweldige kinderen hebben grootgebracht en een stichting hebben opgericht die over de hele wereld actief is". Ze blijven binnen de Bill & Melinda Gates Foundation samenwerken.

Gates stapte vorig jaar uit de raad van bestuur van Microsoft om meer tijd aan zijn stichting te kunnen besteden. Vorig jaar trok de stichting nog tientallen miljoenen uit voor de bestrijding van het coronavirus. In het bericht over de scheiding benadrukt het stel dat ze blijven samenwerken in de stichting.

In 1975 richtte Gates Microsoft op samen met zijn jeugdvriend Paul Allen, die in 2018 overleed. In de decennia daarna groeide het uit tot het grootste softwarebedrijf ter wereld. In 2008 legde de miljardair de dagelijkse leiding van het bedrijf neer. Gates bleef tot 2014 voorzitter van de raad van bestuur, een toezichthoudende rol.

STER reclame