ANP

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9263 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 3768 meer dan gisteren.

Door de storing waar de GGD's afgelopen weekeinde mee kampten waren die besmettingscijfers overigens kunstmatig laag. De besmettingscijfers van vandaag zijn vanwege het 'inhaaleffect' daarom juist hoger.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7092 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 12 procent vergeleken met de zeven dagen daarvoor.

Het percentage positieve testen loopt wel weer op, naar inmiddels 11,5 procent. Eind maart was het nog duidelijk lager, op 8,3 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie gaat ervan uit dat een land de epidemie onder controle heeft als dit percentage onder de 5 ligt.

NOS

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er werden het afgelopen etmaal dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2642 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2600), van wie 825 op de IC (gisteren: 804), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet in de ziekenhuizen een afvlakking van de instroom van covidpatiënten en ook van de totale bezetting. Dat is gunstig, maar het gebeurt wel op een "ontzettend hoog niveau", met name op de IC's, zei hij tijdens zijn wekelijkse persmoment. "De vraag is wanneer de bocht naar beneden komt. Verdere versoepelingen lijken mij pas verstandig als er een daadwerkelijke verlaging van de instroom te zien is."

NOS

Bij het RIVM werden zeventien overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog drie. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld achttien doden per dag, hetzelfde aantal als een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn deze cijfers op zondag en maandag vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

NOS

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid inmiddels een kleine 5,7 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Gisteren werden er 92.400 gezet.

STER reclame