NOS SportAangepast

Na Europese titel nu ook wereldtitel voor Nederlandse estafettemannen

WK-goud estafettemannen op 4x400 meter

De Nederlandse estafettemannen hebben bij de World Relays, een tweejaarlijks evenement voor estafetteteams, op fraaie wijze goud gewonnen op de 4x400 meter.

Het kwartet dat begin maart de Europese indoortitel veroverde (Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen) maakte opnieuw indruk door in de finale Japan en Botswana op overtuigende wijze naar het zilver (+1,00) en brons (+1,32) te verwijzen.

Wereldkampioen Amerika ontbrak in Polen en dat gold ook voor de WK-finalisten Jamaica en Trinidad & Tobago, maar de vlekkeloze manier waarop Nederland de winst greep, wekt verwachtingen voor de Olympische Spelen van Tokio.

"We willen de olympische finale halen, dat is een andere droom", aldus Bonevacia.

  • Orange Pictures
    Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen

Dobber kende een sterke start, waarna Bonevacia Nederland aan de leiding bracht. Angela zag Zuid-Afrika voorbijkomen, maar met een sterke eindsprint wist hij het stokje alsnog als eerste over te geven aan Van Diepen.

Van Diepen, die individueel EK-zilver won op de 400 meter in maart, bleef kalm en met een sterke eindsprint liep hij ver weg van de concurrenten. De eindtijd van Nederland was 3.03,45.

Vrouwen verspelen wereldtitel door slechte wissel

De Nederlandse vrouwen op de 4x100 meter grepen, in een race zonder de Verenigde Staten, Jamaica, China en Groot-Brittannië, naast het goud door een slechte wissel. Jamile Samuel, Dafne Schippers, Nadine Visser en Naomi Sedney eindigden als derde.

Nederlandse estafettevrouwen verspelen wereldtitel door slechte wissel

Oranje leek in Chorzów op de winst af te denderen toen Visser met ruime voorsprong uit de laatste bocht kwam. Sedney was echter te snel weg, moest bijna tot stilstand komen om in het wisselvak het stokje van Visser over te nemen en zag de slotloopsters van Italië en Polen voorbij komen.

Sedney perste er nog een venijnige sprint uit, die haar naast de Poolse Pia Skrzyszowska bracht. Met 0,05 seconde verschil ging het zilver toch naar Polen. Italië won in 43,79.

"Dit is ook het spel van estafette, helaas", zei Schippers. "We hadden hier gewoon goud moeten binnenhalen, dit is gewoon balen", voegde Visser daaraan toe.

Teleurstelling bij Nederlandse vrouwen: 'Hadden hier goud moeten binnenhalen'

In de finale van de 4x400 meter voor vrouwen was Nederland ook een van de favorieten, maar Eva Hovenkamp, Lisanne de Witte, Femke Bol en Lieke Klaver kwam niet verder dan de vierde plaats.

Bijrol op gemengde estafette

Op de gemengde estafette 4x400 meter was er een bijrol voor Nout Wardenburg, Eveline Saalberg, Laura de Witte en Terrence Agard. Het Nederlandse kwartet eindigde als achtste en laatste.

Datzelfde gold ook voor de mannen op de 4x100 meter, waar Churandy Martina ontbrak. Hij werd gespaard met het oog op de Spelen. Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Christopher Garia werden gediskwalificeerd voor een foute wissel.

Bekijk in de videocarrousel hieronder de races van de 4x400-vrouwen, het gemengde 4x400-team en de 4x100-mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl