Boze United-fans op het veld van Old Trafford AFP
Super League

De Premier League-wedstrijd tussen Manchester United en Liverpool, die zondag om 17.30 uur zou beginnen, gaat definitief niet door. Het veld op Old Trafford werd eerder op de dag bezet door zo'n tweehonderd boze United-fans, die protesteerden tegen de Amerikaanse clubeigenaren, de familie Glazer.

Ook buiten het stadion hadden honderden boze supporters zich verzameld, die mogelijk de aankomst van de teambussen van beide clubs zouden willen verhinderen. Ruim een uur na de oorspronkelijke aftrap kwam de club naar buiten met het bericht dat de wedstrijd tegen Liverpool om veiligheidsredenen zondag niet gespeeld zal worden.

Bij een nederlaag van United tegen Liverpool zou stadgenoot Manchester City kampioen zijn geworden.

Echec Super League siddert na

De clubeigenaren worden door de fans verantwoordelijk gehouden voor de plannen om toe te treden tot de Super League. Supporters reageerden furieus op de plannen, waarop Manchester United - net als de vijf andere Engelse clubs in de Super League - zich gedwongen zag om zich terug te trekken uit de ambitieuze topcompetitie.

Algemeen directeur Ed Woodward, gezien als voortrekker van het gewraakte project, besloot zijn vertrek aan het einde van het seizoen aan te kondigen. Joel Glazer, telg van de steenrijke eigenaarsfamilie, bood in een open brief zijn excuses aan de fans. "De wonden zijn nog vers, en alleen tijd kan de littekens laten genezen", schreef Glazer.

"Maar ik wil er persoonlijk voor zorgen dat het vertrouwen van de fans wordt hersteld, en ik wil leren van de boodschap die jullie zo overtuigend hebben gebracht."

Vuurpijlen richting ereloge

Een deel van de fans neemt geen genoegen met die excuses. Vanwege een boycot door alle Engelse voetbalclubs en -instanties van sociale media uit protest tegen racistische en haatdragende uitingen op de diverse media bleef lang onduidelijk wat er aan de hand is.

Op video's die door betogers ter plekke zijn gedeeld is te zien hoe woedende fans vanaf het veld op Old Trafford onder meer vuurpijlen afschieten richting de ereloge van Manchester United.

"Onze fans leven erg mee met Manchester United en wij respecteren de vrijheid van meningsuiting en het recht op vreedzaam protest", schrijft de club in een verklaring op de clubwebsite. "Echter, wij betreuren het feit dat de voorbereiding van de ploeg verstoord is en dat supporters, medewerkers en de politie in gevaar zijn gebracht."

In overleg met de Premier League, de clubs en de autoriteiten zal een nieuwe datum gezocht worden voor het duel.

Bale krijgt vleugels na trainerswissel: hattrick voor Spurs

Later op de avond liet Gareth Bale eindelijk weer eens zijn buitengewone klasse zien. De Welshman kreeg in de laatste vier duels onder Jose Mourinho slechts tien minuten speeltijd, maar onder interim-trainer Ryan Mason kijkt hij helemaal op te bloeien.

Tegen Southampton was hij met een treffer al belangrijk in de eerste zege onder Mason (2-1), tegen de al gedegradeerde hekkensluiter Sheffield United (4-0) beloonde hij het vertrouwen met een onvervalste hattrick.

Na een zwak eerste half uur dacht Son Heung-min na rust de score te openen uit een fantastische lange pass van Toby Alderweireld, maar die treffer werd na beraad met de VAR geannuleerd.

Gareth Bale maakte een hattrick voor Tottenham Hotspur tegen Sheffield United. Pro Shots

Daarna was het tijd voor Bale: eerst tikte hij een voorzet van Aurier acrobatisch in het net, daarna vond hij de kruising na een snelle uitbraak en zijn derde maakte hij met een droge knal van een meter of twintig.

Een kwartier voor tijd ging Bale naar de kant voor Bergwijn. De Nederlander bediende bij een van zijn eerste acties Son en die krulde de bal op magnifieke wijze in de verre kruising.

Voor Bale was het de tweede hattrick in dienst van de Spurs. Op 26 december 2012 maakte hij er ook drie in de 4-0 zege op Aston Villa.

De stand in de Premier League. NOS

STER reclame