NOS Sport

Alleen wonder kan roemrucht Laren behoeden voor degradatie: 'Mijn hart huilt'

Alleen wonder kan roemrucht Laren behoeden voor degradatie: 'Mijn hart huilt'

De kans is groot dat er vandaag bij de hockeyvrouwen van Laren, en de Larensche Mixed Hockey Club in het geheel, een traantje wordt weggepinkt. Voor de roemruchte club uit het hart van het Gooi lijkt er namelijk een einde te komen aan 32 jaar tophockey in de hoofdklasse.

Alleen een wonder kan Laren nog voor degradatie behoeden. De club moet de uitwedstrijd tegen titelkandidaat Den Bosch winnen (aanvang 12.30 uur) en concurrent HGC mag niet winnen bij laagvlieger Oranje-Rood.

Het lijkt een haast onmogelijk scenario voor de club aan de Eemnesserweg, die tot en met 2016 vrijwel altijd een zekerheidje was in de play-offs om de landstitel.

Fraaie eregalerij

Op de eregalerij van Laren prijken veel klinkende namen zoals Kim Lammers, Naomi van As, Minke Smabers, Joyce Sombroek, Willemijn Bos, Wieke Dijkstra en Fleur van de Kieft.

Met name tussen tussen 2008 en 2012 toont Laren zich een absolute hockeygrootmacht met Lammers, Van As en Sombroek als ijzersterke as van het elftal.

De glorietijden van Laren: Naomi van As en Kim Lammers vormen tussen 2010 en 2016 een ijzersterk koppel

Den Bosch ontpopt zich in die periode, onder aanvoering van onder anderen Maartje Paumen en Lidewij Welten, tot angstgegner door Laren in 2010, 2011 én 2012 telkens van het kampioenschap te houden in de finale van de play-offs.

De gouden Larense generatie blijft echter niet met lege handen en weet toch een prijs te veroveren. En wat voor een. De club wint in 2012 de Euro Hockey Club Champions Cup, het belangrijkste Europese clubtoernooi, door uitgerekend rivaal Den Bosch in de eindstrijd te verslaan. Het hoogtepunt uit de clubgeschiedenis.

Afgezakt Laren snakt naar vervlogen tijden met Lammers en Van As

"Mijn Laren-hart huilt", zegt clubicoon Kim Lammers, die als speelster zeventien jaar bij de club actief is geweest. Ze beëindigde in 2016 haar carrière.

Aan het begin van dit jaar bood de 202-voudig international op eigen initiatief het noodlijdende Laren haar hulp aan. Sindsdien zit ze als assistent op de bank. "Dit is mijn club, hier heb ik enorm mooie tijden beleefd. Degraderen doet gewoon pijn voor een club die jarenlang in de top van Nederland heeft meegedraaid", aldus Lammers.

Volgens Lammers is de teloorgang van Laren "een proces van meerdere jaren" geweest. De opvolging van de topspeelsters met vergelijkbare kwaliteiten bleef uit en streekgenoot SCHC uit Bilthoven werd voor jong talent steeds aantrekkelijker. "SCHC is een grote club geworden, waar goede spelers naartoe zijn gegaan."

Imponerende reeks ten einde?

Met de naderende degradatie lijkt er voor Laren ook een einde te komen aan een indrukwekkende reeks. De club speelt namelijk sinds zijn debuut (in 1989) alle 32 seizoenen onafgebroken in de hoofdklasse. Slechts twee clubs zijn langer actief op het hoogste niveau: Amsterdam en Kampong.

Meeste seizoenen in hoofdklasse (v)

Team Reeks (seizoenen)
Amsterdam 40
Kampong 35
Laren 32
Den Bosch 31
SCHC 17
HDM 15

Lammers houdt zich vast aan de theoretische kans dat Laren wonderwel aan degradatie ontsnapt, maar klinkt tegelijkertijd ook realistisch. "Degraderen hoort bij de sport. Kijk naar het voetbal, daarin degradeerde FC Twente ook een keer. Maar kijk nu waar die club weer staat."

"Maar ik blijf een optimist. Er is voor ons nog steeds een kansje, ook al is die heel klein. Dus daar blijf ik me aan vasthouden."

Clubicoon Lammers: 'Mijn Laren-hart huilt, dit is mijn club'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl