Nimir Abdelaziz speelt zaterdag de Champions Leaguefinale EPA

Wie een blik werpt op de statistieken van volleyballer Nimir Abdelaziz bij zijn club in Italië, kan maar tot één conclusie komen: de 29-jarige Oranje-international behoort op dit moment tot de beste volleyballers van Europa.

Zaterdagavond staat Abdelaziz met Trentino in de finale van de Champions League, het - net als in het voetbal - belangrijkste Europese clubtoernooi. En op de weg daarnaartoe liet de Nederlandse aanvaller zich al volop gelden. In beide halve finales werd hij uitgeroepen tot MVP, de meest waardevolle speler.

Indrukwekkende cijfers

Zijn cijfers over het gehele seizoen zijn indrukwekkend. Abdelaziz werd topscorer in de reguliere Italiaanse competitie; hij maakte gemiddeld 5,5 punt per set en 442 punten in totaal.

In de Champions League was hij al goed voor 188 punten. Dat deed zelfs Wilfredo León, de Cubaans-Poolse superster en veelvuldig kampioen in het volleybal die ook in de Italiaanse competitie speelt, hem niet na.

Mooie cijfers maken Abdelaziz geen volleyballende Cruijff: 'Eerst wat winnen'

"Ik mag niet klagen, het is goed gegaan", beaamt Abdelaziz. "Maar we missen nog wel een prijs met het team. In de Italiaanse competitie zijn we eruit gegaan in de halve finales (van de play-offs om het landskampioenschap, red.) en hetzelfde geldt voor de beker. Nu hebben we kans op een prijs. Dat zou het seizoen helemaal mooi maken."

"Het maakt me niet zo heel veel uit of ik MVP word of niet, of ik dertig punten of één punt maak. Ik wil dat we gewoon met die beker kunnen staan aan het einde van die wedstrijd."

Punten binnenslaan

Abdelaziz gaf een paar jaar geleden zijn positie als spelverdeler op om als diagonaal te gaan spelen. In plaats van het opzetten van aanvallen, is hij nu degene die de punten moet binnenslaan.

Dat ligt hem goed: "Dat is de rol die ik fijn vind: als het punt erin geslagen moet worden, dan gaat de bal naar jou. Die druk die daarbij komt kijken, vind ik fijn en leuk."

"Ik denk dat ik daarom ook een stuk gelukkiger in het veld sta", aldus Abdelaziz, die dit seizoen wel weer moest invallen op zijn oude positie omdat twee teamgenoten met het coronavirus besmet waren.

Sinds 2017 speelt Abdelaziz in de sterke Italiaanse competitie en vorig jaar maakte hij de overstap van Milaan naar Trentino, dat de Champions League drie keer wist te winnen. "Italië is natuurlijk het hoogste niveau ter wereld. En aangezien ik nog maar relatief kort op deze positie speel, ben ik nog steeds elke dag, elke week aan het verbeteren."

Cruijff, Van Basten?

Om nu al een vergelijking te maken met grootheden uit een andere sport door Abdelaziz de Marco van Basten of Johan Cruijff van het volleybal te noemen, vindt hij dan ook wat ver gaan.

"Dat zijn natuurlijk hele grote namen, die echt iets achtergelaten hebben. Je moet er ook wat meer voor winnen om die naam te krijgen. Dus laten we hopen dat dat zaterdag gaat beginnen. Dan zien we over een aantal jaar wel welke status ik heb in het Nederlandse volleybal."

De Nederlandse volleybalmannen hebben zich niet geplaatst voor de Olympische Spelen AFP

Na de Champions League-finale zit het seizoen, dat voor Abdelaziz al op 18 juni begon, er nog niet op. "Die rust, daar komt tegenwoordig niet heel veel van. We spelen 1 mei de Champions League-finale. Op 7 mei hebben we het eerste weekend van de EK-kwalificatie in Kroatië en het weekend daarna in Nederland", somt Abdelaziz op.

Daarbij werd deze week ook bekend dat Nederland in actie mag komen in de Nations League, de competitie tussen de zestien beste landen ter wereld, die eind mei begint en een maand duurt. "Rust gaat daarna pas komen", weet Abdelaziz.

STER reclame