Social media apps
NOS SportAangepast

KNVB neemt boycot social media niet over: 'Binnenkort om tafel met Facebook'

De Britse sportwereld gaat vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur over tot een breed gedragen boycot van social media. De boycot duurt het gehele weekeinde en loopt maandag pas om middernacht af.

Er wordt vooral een vuist gemaakt tegen verbaal geweld, vaak met een racistisch of discriminerend karakter, op alle digitale platformen.

De UEFA, de FIFA en de Formule 1-wereld hebben het initiatief inmiddels omarmd, maar in Nederland, waar Ajax dit weekeinde landskampioen kan worden, wordt het nog niet overgenomen.

"Racisme blijft een issue in de sport", zegt wereldkampioen Lewis Hamilton. "De sociale media-platforms moeten meer doen om dit tegen te gaan. Als mijn actie kan bijdragen meer druk uit te oefenen op de platforms, dan ben ik meer dan bereid om dit te doen."

Hamilton: 'Platforms moeten meer doen om haatcultuur tegen te gaan'

Ook de UEFA sluit zich bij de actie aan; vanaf vrijdag 16.00 uur tot maandag middernacht zullen er geen berichten op de social media-kanalen van de voetbalbond verschijnen.

Haatcultuur

UEFA-baas Aleksander Ceferin bezigt duidelijke taal. "We moeten deze haatcultuur niet verder laten groeien. Dat zou schadelijk zijn voor het voetbal, maar ook voor de hele maatschappij. Ik roep iedereen op om melding te maken van onacceptabele tweets of berichten op social media. We hebben genoeg van deze lafaards, die zich verschuilen achter hun anonimiteit om hun schadelijke ideologieën te uiten."

In onderstaande video, gepost door de Premier League, bespreken oud-voetballers Ian Wright en Alan Shearer de essentie van de actie 'Stop Online Abuse'

NOS-correspondent Tim de Wit zag dat het klein begon in Engeland vorige week. "Bij Swansea waren er een paar spelers die er helemaal klaar mee waren. De club heeft daarop besloten om een week lang niets op zijn kanalen te posten. Die actie kreeg navolging van de Premier League."

Twitter en Facebook doen te weinig

De actie is niet alleen gericht op uitingen van particulieren. "Het gaat er de initiatiefnemers ook om dat platformen als Twitter en Facebook, die volgens hen te weinig doen om dit soort verbaal geweld tegen te gaan, tot actie over moeten gaan. Want het gaat hier in Engeland vaak best ver. Als je een person of colour bent, zoals dat hier wordt omschreven, dan is het nog zoveel erger wat je allemaal over je heen krijgt."

De spelersvakbond PFA deed in november 2020 onderzoek op Twitter. Er werden 56 berichten gevonden met verbaal geweld erin. De bond kaartte het aan bij Twitter, maar 31 tweets, die "absoluut onacceptabel zijn", zijn nog altijd zichtbaar.

Een woordvoerder van Twitter reageerde tegenover Sky Sports News: "Sinds het seizoen begon in de Premier League, zijn er door mensen in Groot-Brittannië meer dan dertig miljoen tweets verstuurd over voetbal. In die periode hebben we 7.000 tweets verwijderd die in strijd waren met onze regels. We hebben onze maatregelen aangescherpt zodat nu negentig procent van de overlast die spelers ervaren in tweets, pro-actief verwijderd wordt."

KNVB: 'In Nederland kennen we die voorgeschiedenis niet'

In Nederland neemt de KNVB de actie niet direct over. "In Engeland is de boycot een logische volgende stap, gezien de voorgeschiedenis met grote publieke incidenten. Het is daar al langer een groot probleem. Die voorgeschiedenis kennen wij hier niet en dan komt een boycot uit het niets", laat een woordvoerder van de KNVB weten.

"Dat betekent niet dat wij naïef zijn hierin. We zien dit probleem soms ook op onze eigen kanalen terug. We hebben recent het beleid ook aangescherpt om discriminerende reacties van onze kanalen te verwijderen. Het wordt sinds enige tijd ook besproken met onze partners."

De bond doelt op onder meer op partners als de Rijksoverheid en beide eredivisies, partners waarmee de KNVB al een gezamenlijke strijd voert tegen racisme en discriminatie. "Er is gesproken over aanvullend onderzoek, zodat we hier een gezamenlijk beleid voor zouden kunnen opstellen."

Komende maand zit de KNVB om tafel met Facebook. "Dan vragen wij onder meer wat wij er zelf nog meer aan kunnen doen, maar ook wat zij eraan kunnen doen."

Het is niet zo dat er nu niets aan wordt gedaan. "Via het tuchtrecht kunnen wij leden straffen voor discriminatie. Dat is onlangs nog gebeurd met een team in de buurt van Utrecht. Dat had voorafgaand aan een wedstrijd over de tegenstander teksten op social media gezet die niet door de beugel konden. Maar op de vraag wat we kunnen doen tegen niet-KNVB-leden, hebben we nog onvoldoende antwoord."

NOC*NSF doet wel mee

In tegenstelling tot de KNVB doet NOC*NSF wel mee met de actie. De sportkoepel sluit zich bij de actie van internationale en nationale sportorganisaties aan door tot maandagochtend niets op de kanalen te plaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl