NOS Voetbal

Commissie Mijnals trekt van leer tegen KNVB: 'Ze zijn onderdeel van het probleem'

Commissie Mijnals woedend op KNVB: 'Dan heb je echt in een grot geleefd!'

De reactie van de KNVB op de boycot van social media door de Britse sportwereld is in het verkeerde keelgat geschoten bij de commissie Mijnals, die zich bezighoudt met racisme, discriminatie en inclusiviteit in het Nederlandse voetbal.

De voetbalbond liet eerder vandaag weten niet mee te doen aan de boycot, die bedoeld is om een vuist te maken tegen verbaal geweld, vaak met een racistisch of discriminerend karakter, op digitale platformen. De commissie Mijnals had geadviseerd om wel met de actie mee te doen, maar dat advies heeft de KNVB dus naast zich neergelegd.

"In Engeland is de boycot een logische volgende stap, gezien de voorgeschiedenis met grote publieke incidenten. Het is daar al langer een groot probleem. Die voorgeschiedenis kennen wij hier niet en dan komt een boycot uit het niets", liet een woordvoerder van de KNVB weten.

'Onderdeel van het probleem'

Die eerste zinnen riepen veel verontwaardiging op bij Humberto Tan, voorzitter van de commissie Mijnals, die in juli 2020 in het leven werd geroepen door de KNVB.

"Nou, dan heb je echt in een grot geleefd. We zitten in de week van Mendes Moreira, Den Bosch-Excelsior. We hebben een incident gehad met Kallon, die bij MVV-Cambuur racistisch is bejegend. We hebben een foto gehad met spelers van Oranje, van de KNVB, met superveel racistische reacties eronder. En dat de voetbalbond zegt: die voorgeschiedenis kennen wij niet? Dan ben je onderdeel van het probleem", aldus Tan.

Een foto van spelers van Oranje waarop veel racistische reacties kwamen

Tan: "Je kunt niemand verplichten om mee te doen met een actie, maar je kunt niet zeggen: die voorgeschiedenis zoals in Engeland kennen wij niet."

'Anticipeer eens een keer'

De reactie van de KNVB luidde verder: "Dat betekent niet dat wij naïef zijn hierin. We zien dit probleem soms ook op onze eigen kanalen terug. We hebben recent het beleid ook aangescherpt om discriminerende reacties van onze kanalen te verwijderen. Het wordt sinds enige tijd ook besproken met onze partners."

De bond haalde ook een voorbeeld aan waarin een team is gestraft voor discriminerende uitingen op social media. Komende maand zit de KNVB om tafel met Facebook.

Commissie Mijnals: Ahmed Marcouch, Jeroen Visscher, Daphne Koster, Humberto Tan, Ruud Gullit, Robert Geerlings, Marjan Olfers en Jacinta Lieuwes

Voor Tan zijn er geen excuses te verzinnen voor de eerste reactie van de bond. "Als je niet actief wil bestrijden, ben je onderdeel van het probleem. De UEFA doet mee, de Formule 1 doet mee, VVCS (vakbond voor voetballers in het betaald voetbal) doet mee, de commissie Mijnals heeft het geadviseerd..."

"Het is een tijd waarin je niet meer alleen kunt reageren. Anticipeer eens een keer, want dan toon je leiderschap. Leiderschap toon je door te laten zien wat je meent, niet alleen door wat je zegt. Deze actie is ook symbolisch, absoluut. Maar als je dit onderwerp serieus wil aanpakken, moet je ook serieus zijn in je reactie. Dit is geen serieuze reactie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl