De Oranjevrouwen vieren een goal tegen Australië eerder deze maand ANP

Het Nederlands vrouwenelftal treft in de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap van 2023 louter landen die zich nog niet eerder voor een WK wisten te plaatsen.

Nederland, de regerend Europees kampioen, neemt het op tegen IJsland, Tsjechië, Wit-Rusland en Cyprus. Van die vier landen heeft IJsland met een zeventiende plaats de beste notering op de wereldranglijst. Het nam deel aan de laatste drie EK's, een plaats in de kwartfinales in 2013 is de beste prestatie.

Oranje staat derde op de wereldranglijst, achter de Verenigde Staten en Duitsland. Tsjechië staat op de 27ste plaats, Wit-Rusland is 54ste en Cyprus 125ste. De groepswinnaar plaatst zich direct voor het WK, waar voor het eerst 32 landen aan meedoen. Twee jaar geleden kende het toernooi nog maar 24 deelnemers.

Van Veenendaal over Oranje-loting: 'Verwacht weerstand van IJsland en Tsjechië'

Oranje-keepster Sari van Veenendaal verwacht dat IJsland en Tsjechië de meeste weerstand zullen leveren. "Je ziet dat het landenvoetbal qua niveau aan het groeien is. Het niveau in deze poule is hoger dan bij de EK-kwalificatie. Wit-Rusland en Cyprus zijn lastig in te schatten."

Oranje is de torenhoge favoriet om de groep te winnen, maar Van Veenendaal waakt voor onderschatting. "Vooraf is het heel makkelijk om te zeggen dat wij als groepshoofd verplicht zijn om ons direct te plaatsen. Dat vinden wij zelf ook, maar zo'n kwalificatieproces duurt lang en daar zitten nog wel eens hobbels in."

WK in Australië en Nieuw-Zeeland

De kwalificatiereeks voor het WK, dat wordt gespeeld in Australië en Nieuw-Zeeland, begint in september. De openingswedstrijd van het toernooi is op 10 juli 2023 in Auckland, de finale op 20 augustus in Sydney.

2019: Oranje viert het bereiken van de WK-finale ANP

Bij het vorige WK, in de zomer van 2019, eindigden de Oranjevrouwen als tweede. Op het toernooi in Frankrijk verzekerde Oranje zich daarnaast van een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. In de finale ging de ploeg met 2-0 onderuit tegen de Verenigde Staten.

Bij het debuut op een wereldkampioenschap in 2015 strandde Oranje in de achtste finales.

STER reclame