1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS SportAangepast

Weinig problemen Verstappen in Portugal, Vettel stopt training bij verkeerde team

Max Verstappen is zonder al te veel problemen begonnen aan het derde Formule 1-weekeinde van dit seizoen. De kopman van Red Bull Racing noteerde in Portugal in zowel de eerste als tweede training de tweede tijd.

's Ochtends was hij slechts 25 duizendsten langzamer dan Mercedes-coureur Valtteri Bottas en in de middag was regerend wereldkampioen Lewis Hamilton 0,143 seconde sneller in zijn Mercedes.

De eerste trainingsdag staat doorgaans in het teken van aftasten en dat was in Portugal niet anders. Coureurs proberen het circuit en de manier waarop ze met hun banden omgaan zo goed mogelijk in de vingers te krijgen. De teams gebruiken de verzamelde data in aanloop naar de kwalificatie van zaterdag (16.00 uur).

Ook voor Hamilton en Verstappen, die met respectievelijk 44 en 43 punten bovenaan de WK-stand staan, was het even wennen.

'Onbestuurbaar' en remfoutje

Hamilton noemde zijn auto in het begin van de eerste sessie over de boordradio 'aardig onbestuurbaar', maar dat had volgens zijn engineer te maken met de asfalttemperatuur. Uiteindelijk noteerde Hamilton de vijfde tijd in de ochtend.

Verstappen kwam later door een remfoutje buiten de baan terecht, maar liep daarbij geen schade op. Over de boordradio liet hij wel weten moeite te hebben met zijn banden. Desondanks was hij maar nipt langzamer dan Bottas.

NOS
De ontwikkeling in de WK-stand

Sebastian Vettel kwam het niet slecht uit dat er in de vrije training nog weinig op het spel staat. De Aston Martin-coureur parkeerde zijn bolide niet bij zijn eigen team in de pitstraat, hij stopte een pitbox eerder bij de monteurs van McLaren.

"Ik vroeg me al af waarom er niemand stond", vroeg de viervoudig wereldkampioen zich grinnikend af nadat hij naar zijn eigen team was doorgereden.

Bekijk in de tweet hieronder hoe Vettel bij het verkeerde team uitkwam.

De tweede sessie begon iets later omdat de stewards een loszittend putdeksel moesten repareren. Afgezien van een klein probleempje met zijn remmen, wat snel was verholpen, reed Verstappen ook in de tweede sessie probleemloos naar de tweede tijd.

Net als in de ochtend stond een Mercedes voor hem, dit keer was dat Hamilton, die 0,143 seconde sneller was. Voor de kwalificatie van zaterdag krijgen de coureurs in de derde vrije training zaterdagochtend (13.00 uur) nog een mogelijkheid om de perfecte afstelling te vinden.

"Het lijkt erop dat de strijd met Mercedes weer spannend gaat worden.", reageerde Verstappen. "De auto voelde goed, maar we hebben nog wat werk te doen voor morgen, dat is wel duidelijk."

Aerodynamische updates voor Verstappen

Gedurende het seizoen blijven de teams op de fabriek werken aan de ontwikkeling van de auto's. Verstappen en zijn engineers gebruikten de trainingstijd in Portugal ook om de effecten daarvan te ontwaren.

"We hebben wat nieuwe dingen op de auto, aerodynamische updates", zei Verstappen donderdag. "Ik kan er verder weinig van zeggen, maar hopelijk worden we er nog sneller van".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl