Vreugde bij Lionel Messi en Frenkie de Jong
NOS Voetbal

Barcelona en Koeman kunnen vandaag de macht grijpen in Spanje

Barcelona zal donderdagavond bij winst in de thuiswedstrijd tegen Granada de koppositie in La Liga overnemen van Atlético Madrid. Een beter moment, met na vanavond nog vijf competitiewedstrijden te gaan, kan trainer Ronald Koeman zich eigenlijk niet wensen.

"Het is onverwacht dat we om de titel meestrijden", bekende Koeman woensdag op een persconferentie. "Het is überhaupt geweldig dat we dit hebben weten te bereiken. Maar ik zie dat de spelers nu niet denken dat ze de klus geklaard hebben. Het is nu vooral belangrijk dat we van Granada winnen."

Verbazingwekkend

De woorden van Koeman waren goed gekozen. Het is ook verbazingwekkend dat Barcelona nog in de race is, aangezien de club ruim twee maanden geleden nog tien punten achterstand had op koploper Atlético en er een zweem van negativiteit rond de club hing.

Barcelona werd door Paris Saint-Germain uitgeschakeld in de achtste finales van de Champions League, Lionel Messi leek aan een 'verplicht nummer' bezig te zijn en er waren de voortdurende, financiële problemen bij de club.

Koeman heeft Spaanse titel in eigen hand: 'Hebben iets geweldigs gepresteerd'

De zon schijnt nu weer in Camp Nou. De Champions League-uitschakeling is zo goed als vergeten en Messi staat traditioneel weer bovenaan de topscorerlijst van La Liga met 25 doelpunten.

Deze Frenkie de Jong is beter dan de speler die bij Ajax heeft gespeeld.

Barcelona-trainer Ronald Koeman

Het winnen van de landstitel zou voor Barcelona, dat slechts één van zijn laatste 22 La Liga-duels verloor (tegen Real Madrid op 10 april), de kroon op een fraaie comeback betekenen. In Spanje won een club nog nooit de landstitel na een achterstand van tien punten of meer in het seizoen.

Het record is nog steeds in handen van het Barcelona van Louis van Gaal, dat negen punten goedmaakte bij het kampioenschap in het seizoen 1998/1999.

Blijdschap bij Antoine Griezmann en Lionel Messi

Behalve Messi wordt Frenkie de Jong gezien als een van de drijvende krachten achter de Catalaanse wederopstanding. "Dit is Frenkies Barça", kopte de Spaanse sportkrant Diario Sport deze week naar aanleiding van de 2-1 zege van Barcelona op Villarreal.

"Sinds zijn terugkeer op het middenveld heeft hij de beste versie van zichzelf weer gevonden", aldus de krant. En vrij vertaald: "Barcelona speelt op het ritme van De Jong."

Koeman posteerde De Jong onlangs weer met succes op het middenveld. "Deze De Jong is beter dan de speler die bij Ajax heeft gespeeld. Je kan het niveau van de Nederlandse competitie niet vergelijken met de Spaanse", aldus Koeman.

Op 8 mei neemt Barcelona het thuis op tegen Atlético Madrid

"Frenkie heeft ontzettend veel progressie geboekt en is zo'n belangrijke speler voor ons: hij helpt de aanval en verdedigt mee."

'De Jong sleutel tot het succes'

Sportkrant Marca schreef deze week eveneens een analyse over De Jong waarin de krant vooral de statistische progressie van de Oranje-international benadrukte. Vorig seizoen stond hij na 42 duels op 2 goals en 3 assists. De teller staat dit jaar na 42 duels op 7 goals en 7 assists.

"Hij wordt de sleutel tot het succes of Barcelona dit seizoen de dubbel gaat winnen", aldus Marca.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl