Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
NOS Nieuws

Koolmees ontkent met klem: 'Kamerleden zijn niet actief tegengewerkt'

Minister Koolmees weerspreekt dat de ministerraad bewust kritische Kamerleden heeft tegengewerkt, door informatie achter te houden. In het televisieprogramma Op1 reageerde de demissionair D66-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de openbaar gemaakte ministerraadnotulen over de toeslagenaffaire.

Uit die notulen blijkt dat een aantal ministers kritisch was, vooral over parlementariërs van coalitiepartijen. "De suggestie is nu alsof Kamerleden bewust zijn tegengewerkt. Dat is niet waar", aldus Koolmees. "Ik ben erbij geweest. Dat is gewoon niet waar en daarom ben ik ook best wel geëmotioneerd hierover."

Ergernis over Lodders en Omtzigt

Koolmees zelf, zo blijkt uit die notulen, laat in 2019 in de ministerraad zijn ergernis blijken over het CDA-Kamerlid Omtzigt en VVD-Kamerlid Lodders. Die zouden een "gezamenlijke strijd" voeren tegen D66-staatssecretaris Snel, een partijgenoot van Koolmees.

Koolmees heeft zich ook aan het optreden van de Kamerleden gestoord, maar dat had een andere reden. Het blijven vragen naar allerlei informatie en ook de namen van ambtenaren zou tot grotere problemen bij de Belastingdienst leiden, een belangrijke uitvoeringsorganisatie. "Die ambtenaren verdienen ook bescherming. Die zijn geen schietschijf."

Bekijk hier een deel van het optreden van Koolmees in Op1:

Koolmees over tegenwerken Kamerleden: 'Dat is gewoon niet waar'

De minister vindt dat de coalitiepartijen in de Tweede Kamer ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben. "We moesten zo snel mogelijk een goede oplossing vinden voor die getroffen ouders." Dat de Kamerleden Omtzigt, Leijten en Lodders onder anderen zich voor deze kwestie hebben ingezet, verdient wat Koolmees betreft een pluim.

'We zijn niet van suiker'

Bij Op1 aan tafel benadrukte Koolmees dat het kabinet Kamerleden niet wilde beletten om vragen te stellen. Hij zegt ook boos te zijn over het beeld dat nu opdoemt en wil zijn kant van het verhaal vertellen voordat de Tweede Kamer er donderdag over debatteert.

"Het is terecht als Kamerleden ons het vuur na aan de schenen leggen. We zijn ook niet van suiker." Koolmees vindt dat ministers hun opgelopen ergernis onderling in de ministerraad moeten kunnen delen. Daarom is het belangrijk dat de notulen van dit overleg ook geheim blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl