De deelnemers van het grotexperiment
NOS Nieuws

Franse 'grotbewoners' terug na veertig dagen duisternis

De vijftien Fransen die veertig dagen en nachten in vrijwillige isolatie hebben geleefd in een donkere, vochtige grot zijn vandaag weer naar buiten gekomen. De groep van acht mannen en zeven vrouwen, nam deel aan een wetenschappelijk experiment in de Franse Pyreneeën.

In gesprek met journalisten gaven de deelnemers aan dat ze niet moe waren, maar wel de kou voelden. De groep leefde in de bekende Grot van Lombrives, zonder besef van tijd. In de grot kwam geen zonlicht en waren geen klokken. De temperatuur was standaard 10 graden, met een luchtvochtigheid van 100 procent.

De tijdelijke grotbewoners hadden geen contact met de buitenwereld. Doordat de groep gedurende het experiment veelvuldig in duisternis leefde, moesten de grotbewoners een speciale bril dragen om hun ogen te beschermen.

Zo kwamen de deelnemers weer uit de grot:

'De 40 dagen in de grot voelden voor ons als 30 dagen of minder'

De reden voor het experiment? Volgens wetenschappers van het Human Adaption Institute, die het 1,2 miljoen euro kostende zogenoemde 'Deep Time'-project leiden, helpt het beter te begrijpen hoe mensen zich aanpassen aan drastische veranderingen in levensomstandigheden en omgevingen.

Verkeerde inschatting

Wetenschappers volgden de slaappatronen, sociale interacties en gedragsreacties van de 15-koppige groep via sensoren. Een van de sensoren was een kleine thermometer in een capsule die de deelnemers als een pil moesten slikken. Die capsule mat de lichaamstemperatuur en stuurde gegevens terug naar een computer totdat het op natuurlijke wijze het lichaam weer verliet.

De teamleden waren aangewezen op hun biologische klok om te weten wanneer ze moesten eten, slapen of wakker worden. Ze telden hun dagen niet in uren maar in slaapcycli. Toen de wetenschappers gisteren voor het eerst sinds het begin van het project de grot ingingen, bleek dat veel van de mensen in de onderzoeksgroep de verstreken tijd verkeerd hadden ingeschat. Ze dachten dat ze nog een week tot 10 dagen te gaan hadden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl