Dusan Tadic (Ajax) baalt ANP

Maar wat graag zou Dusan Tadic morgenmiddag de kampioensschaal in zijn handen houden, door te winnen van AZ. Nota bene de wedstrijd waarbij voor het eerst sinds lange tijd weer supporters in de Johan Cruijff Arena aanwezig zijn. Maar als PSV vanavond tegen FC Groningen geen punten verspeelt, blijft de trofee op het bondskantoor in Zeist. "Ja, dat is jammer."

De Ajax-motor haperde afgelopen donderdag, thuis tegen FC Utrecht. De Amsterdamse ploeg had een overwinning nodig om morgenmiddag rond half vijf, los van andere resultaten, voor de 35ste keer landskampioen te worden, maar kwam mede door een matige eerste helft niet verder dan 1-1.

Een doelpunt van Davy Klaassen werd ogenschijnlijk onterecht afgekeurd wegens buitenspel, maar Ajax stak de hand in eigen boezem voor de matte vertoning. "Je kunt niet winnen als je op 99 procent speelt. Je moet volle bak gaan", meent Tadic.

Tadic: 'Je kunt niet winnen als je op 99 procent speelt'

"Je weet dat Utrecht volle bak speelt. Complimenten voor hun, zij maakten het ons moeilijk", gaat de 32-jarige Serviër verder. "In de tweede helft lieten we meer zien en konden we de wedstrijd nog winnen ook. Maar dat moet je vanaf de eerste minuut laten zien. Dan is het normaal gesproken geen probleem."

Machine hapert na geweldige reeksen

Een wake-upcall, zo noemt Tadic het puntenverlies tegen Utrecht. De laatste weken is het Ajax-spel sowieso minder flitsend dan voorheen. In januari begon de ploeg aan een uitstekende reeks: na het gelijkspel tegen PSV (waarin Ajax een 0-2 achterstand terugbracht tot 2-2) boekten de Amsterdammers elf zeges op rij, in alle competities.

En na opnieuw een gelijkspel tegen PSV eind februari - Ajax kwam in de slotminuut langszij door een benutte strafschop van Tadic: 1-1 - werd er zeven keer op rij gewonnen. Aan die beide zegereeksen dankt Ajax de zeer riante, huidige voorsprong van twaalf punten.

Maar na de 2-1 overwinning bij sc Heerenveen begin april leek er wat zand in de motor te zijn gekomen. In de kwartfinales van de Europa League verloor Ajax van AS Roma, maar de teleurstelling daarover was er ook en vooral omdat het gevoel leefde dat er meer in had gezeten.

Tussendoor won Ajax bij RKC Waalwijk (1-0) en de bekerfinale van Vitesse (2-1), maar beide keren ging dat moeizaam. En afgelopen donderdag tegen Utrecht waren volgens trainer Erik ten Hag in het begin de organisatie en de instelling niet goed. "We klaagden. Dat moet niet. We moeten leveren."

Bekijk de samenvatting van Ajax - FC Utrecht Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In Amsterdam zullen ze vanavond hoe dan ook met meer dan normale interesse de verrichtingen van PSV volgen. Als de concurrent uit Eindhoven, die net als AZ met nog vijf wedstrijden voor de boeg twaalf punten achterstand heeft, in eigen huis tegen FC Groningen de volle buit pakt, kan Ajax zondagmiddag niet officieel landskampioen worden.

Wel officieus, omdat de mannen van Ten Hag een veel beter doelsaldo kan overleggen dan de achtervolger. Maar dat is nog niet meteen een groot feest waard. Aanvoerder Tadic - dit seizoen in 29 eredivisiewedstrijden betrokken bij 27 doelpunten (14 goals, 13 assists) - vertrouwt erop dat het niet meer dan een kwestie van uitstel is. Want een haperende motor? Welnee.

STER reclame