Golden Earring tijdens een optreden in 2019 ANP

De gemeente Den Haag heeft de bandleden van Golden Earring benoemd tot ereburgers van de stad. Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk krijgen de Gouden Erepenning, de hoogste gemeentelijke onderscheiding.

Volgens burgemeester Jan van Zanen hebben ze bijgedragen aan de bekendheid van Den Haag als muziekstad. "Veel Hagenaars en Hagenezen bewaren warme en persoonlijke herinneringen aan de Golden Earring", zegt hij tegen Omroep West.

De Gouden Erepenning voor Golden Earring Gemeente Den Haag

Begin februari maakte Golden Earring bekend dat de band na zestig jaar stopt. Reden is de ziekte van gitarist George Kooymans. Hij lijdt aan de spier- en zenuwziekte ALS en kan daarom niet meer optreden.

Als eerbetoon aan de band werd op 11 maart om 17.15 uur op de radio, carillons en bij mensen thuis de hit Radar Love gedraaid.

Radiostations en carillons spelen Radar Love voor Golden Earring

De muzikanten zijn blij met de onderscheiding. "Het ereburgerschap is een mooie waardering voor de Golden Earring", zegt manager Rob Gerritsen namens de band.

"We zijn gestart in de kleine podia in Den Haag. Daarna hebben we vele andere nationale en internationale podia mogen betreden. Den Haag is altijd onze thuisbasis gebleven."

STER reclame