De beiaardier van Zwolle oefende het nummer alvast
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Radiozenders en carillons spelen Radar Love als ode aan George Kooymans

Door het hele land is om 17.15 uur het nummer Radar Love van de Golden Earring te horen. Onder meer radiozenders en carillons draaien de hit als eerbetoon aan gitarist en medeoprichter George Kooymans, die vandaag 73 wordt.

Vorige maand werd bekend dat de muzikant lijdt aan de spierziekte ALS en daardoor niet meer kan optreden. De band liet daarna weten niet zonder hem verder te gaan. Fans bedachten het plan om met zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd naar het nummer te luisteren op zijn verjaardag.

Pittig nummer voor carillon

Het plan werd enthousiast opgepakt. Zo maakte stadsbeiaardier Martien van der Knijff van Zwolle er meteen werk van. Hij oefende het nummer alvast op het carillon van de Peperbus.

Het is best een pittig stuk, zegt Van der Knijff tegen RTV Oost. "Het is een rocknummer in een snel tempo en het is op het randje van wat je op een carillon kan spelen." Met wat aanpassingen is het toch gelukt om het gehele stuk te spelen.

De beiaardier bespeelt ook de carillons van Hasselt, Hattem en Elburg en daar zal Radar Love eveneens te horen zijn. Deze carillons worden aangestuurd door een computer die door Van der Knijff is geprogrammeerd.

Orgel op het dak

Ook Geleen wilde graag meedoen. Golden Earring trad in 1970 op tijdens de eerste editie van Pinkpop, toen het festival nog in Geleen plaatsvond. Maar omdat de stad geen carillon heeft, moest er iets anders bedacht worden. Gisteren werd daarom een draaiorgel op het dak van het gemeentehuis gezet.

Het orgel werd met een hijskraan op het dak gehesen, is te zien op beelden van L1:

Orgel op dak gemeentehuis Geleen als ode aan zieke George Kooymans

Radar Love wordt verder onder meer gespeeld door de carillons van de Grote Kerk in Den Haag, de Grote Kerk in Meppel, het raadhuis in Hoogeveen en de Martinitoren in Groningen. Ook wordt het gedraaid in het Haagse Zuiderpark en op de radiozenders NPO Radio 1, Radio 2, Radio 5 en 3FM.

Achter het tijdstip van 17.15 uur zit een gedachte. "Het is een road song. De meeste mensen zitten op dat tijdstip in de auto. En als je wil dat veel mensen het gaan draaien, dan moet je dat niet tijdens het nieuws doen", zegt mede-initiatiefnemer Winy van der Geest tegen Omroep West.

Radar Love is een van de grootste hits van de Golden Earring. Het nummer van het album Moontan, geschreven door Kooymans en zanger Barry Hay, was ook een groot succes in het buitenland. Zo haalde de single in 1974 de dertiende plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl