Het leven van de geblesseerde skiester Adriana Jelinkova kent sinds 17 januari van dit jaar weinig hoogtepunten, maar drie weken geleden kon ze er toch eentje bijschrijven toen ze eindelijk weer een paar ski's kon onderbinden. Dat het latten waren met "een tapijtje" eronder, waarmee ze alleen nog maar omhoog mocht lopen, deed niets af aan dat moment.

"Dat was een van mijn mooiste dagen weer. Ik heb heel veel pijn gehad, het was allemaal heel zwaar. Dat ik weer op de ski's kon staan, was supermooi", vertelde Jelinkova donderdagavond bij Langs de Lijn En Omstreken.

Instagram / @adrianajelinkova

Jelinkova scheurde in januari haar voorste kruisband, vlak nadat ze zich als eerste Nederlandse skiester sinds zeventig jaar juist had geplaatst voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. Jelinkova werd snel geopereerd en is nu bezig met een intensief revalidatieproces. Voor het herstel staat zes tot negen maanden.

De 26-jarige skiester klinkt opgeruimd, maar ze vertelt ook uitgebreid over hoe zwaar de afgelopen maanden voor haar waren. "Ik had wel tijd nodig om te beseffen dat het echt was gebeurd. Ik wilde het eigenlijk niet accepteren. Ik denk dat ik dat het moeilijkste gedeelte vond. Het ging net zo goed...dus dat vond ik heel zwaar", zegt de skiester.

'Ik mis mijn ski's'

"Huilen, dat is het eerste wat ik heb gedaan, samen met mijn moeder. Even uithuilen en daarna kun je niet veel meer doen. Twee dagen later werd ik al geopereerd."

Inmiddels heeft Jelinkova alweer een druk schema: "Fysiotherapie, training in de fitness, buiten fietsen, zwemmen is ook heel goed. En heel veel rekken, heel veel masseren, ik ben echt constant bezig", vertelt ze.

Liever luisteren naar het gesprek met Adriana Jelinkova?

"Verder is mijn leven niet superleuk op dit moment. Ik mis mijn ski's", aldus Jelinkova, die afwisselend in Oostenrijk - waar ze woont - en op Papendal revalideert. Dat kan nu ze een sporter is met een A-status, die ze dankt aan haar olympische kwalificatie. Maar dat sporten zelf schiet er nu dus wel even bij in.

"Voor mij is het heel raar dat ik al drie maanden niet heb geskied; zo lang heb ik nog nooit niet geskied in mijn leven. Ik kon eigenlijk ook niet naar skivideo's kijken omdat ik anders moest huilen, voor mijn gevoel. Ik probeer er maar niet te veel aan te denken."

In september weer naar beneden

Jelinkova denkt in september weer op ski's naar beneden te kunnen, in plaats van omhoog. "Ik heb genoeg tijd. De Olympische Spelen zijn nog ver, meer dan een jaar vanaf januari gerekend. Waarschijnlijk stap ik ook weer in bij het World Cup-seizoen, als alles goed loopt. Maar we gaan zeker niet stressen."

STER reclame