Jelinkova revalideert, maar doet het zonder stress: 'Ik heb de A-status nu'

Adriana Jelinkova beleefde vorige maand een bizar weekeinde. Op 16 januari kwalificeerde ze zich voor de Olympische Spelen, als eerste Nederlandse in zeventig jaar tijd, en een dag later scheurde ze de voorste kruisband van haar knie af: seizoen voorbij. Hoe gaat het nu met haar?

"Het gaat heel goed vooruit. Ik kan mijn knie al bijna helemaal doorstrekken en dat is het belangrijkste."

Een paar dagen nadat ze de blessure opliep, bij wereldbekerwedstrijden in Slovenië, ging ze al onder het mes. "De operatie zelf was niet zo makkelijk, ik heb veel pijn gehad. Ik had wel even een paar dagen nodig om daarvan bij te komen."

Sindsdien probeert ze te wennen aan een ander leven; van de hectiek van reizen en sporten naar een leven waarin ze vooral veel moet rusten. Een voordeel daarbij: ze kan dat doen als sporter met een A-status. "Ja, dat is wel heel wat anders merk ik. Ik word anders behandeld. Ik krijg heel veel belletjes. Ik heb ook het aanbod gekregen om naar Papendal te komen. Als ik iets nodig heb, hoef ik maar te bellen. Dat is heel fijn om te weten."

Die nieuwe status biedt haar gelijk de kans om rustig te herstellen richting Peking 2022. "Je moet echt iets heel speciaals bereiken, dan pas krijg je ondersteuning. Maar dat geeft me rust voor volgend seizoen. Ik kijk er heel erg naar uit, naar een mooi volgend seizoen met meer ondersteuning en minder stress."

Skiën in de zomer?

Hoe vervelend de blessure ook is, ze weet dat de Spelen niet in gevaar komen. "Jammer genoeg mis ik het WK. Maar ik ga van dag naar dag, van week naar week. Het is vooral belangrijk dat alle spieren weer goed gaan functioneren. We gaan niet haasten."

Wanneer ik weer kan skiën? "Nog niet aan gedacht, maar einde van de zomer zou kunnen."

STER reclame