8 augustus 1983: Willem van Hanegem en Johan Cruijff bij de presentatie van het boek van Wiel Coerver; op de voorgrond Gert van Hanegem en Jordi Cruijff
NOS Voetbal

Wiel Coerver, de trainer die meer bereikte dan hij zelf heeft meegemaakt

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Ruud van Nistelrooij bekeek de videobanden tot in den treure, in zijn droom een spits van wereldklasse te worden. Robin van Persie werd topscorer aller tijden van Oranje, mede dankzij de techniektrainingen van de Coerver-methode.

Tien jaar geleden overleed Wiel Coerver, die het voetbal veel meer naliet dan velen beseffen. Tot op de dag van vandaag breken er talenten door, geschoold volgens het plan dat hij tot aan zijn dood perfectioneerde.

Fred Zweers bezit een van de vele voetbalscholen waar wordt gewerkt volgens de Coerver-methode, onlosmakelijk verbonden met de VHS-banden die hele generaties voetballers thuis in de kast hadden staan.

Op een dag besloot Zweers eens contact op te nemen met de oude meester. En daar kwam hij, al dik in de tachtig, samen met een vriend vanuit Zuid-Limburg naar Amsterdam gekacheld.

Wiel Coerver en Fred Zweers

"Er bestond voor hem maar één ding en dat was voetbal", herinnert Zweers zich de kennismaking met de hoogbejaarde trainer, al worstelend met zijn gezondheid. "Hij was alleen maar trainingen aan het bekijken. Hield alles bij in schriftjes, tekende spelsituaties tot in detail uit. Bedacht continu nieuwe oefeningen."

Kampioen met Rapid JC en Feyenoord

Coerver was als voetballer succesvol bij Rapid JC, waarmee hij in 1956 Nederlands kampioen werd. Als trainer leidde hij Feyenoord in 1974 naar de landstitel en de toenmalige Europa Cup III. Maar met zijn oefenstof veroverde hij de wereld, ook al was die in het begin moeilijk aan de man te brengen.

Met huidig Go Ahead Eagles-trainer Kees van Wonderen als leerling probeerde Coerver zijn methode te slijten aan gerenommeerde clubs. "De bossen in Zeist kunnen onder de rapporten worden bedekt, maar niemand durft te zeggen waar het nu werkelijk om gaat", sneerde de trainer richting de KNVB.

Wiel Coerver in maart 1977

Voetballers moest techniek worden bijgebracht: kappen, draaien, balcontrole. En creativiteit moest worden gestimuleerd, de jonge voetballertjes moesten de actie leren opzoeken.

"Als alle spelers beter worden, wordt het elftal ook beter", noemt Zweers de kern van Coervers boodschap.

"Zijn naam wordt inmiddels overal gebruikt. Maar in de tijd dat hij zelf actief was, heeft hij in mijn ogen nooit de waardering gekregen die hem toekomt. Hij liep hier gewoon rond in zijn oude kloffie, een man die over de hele wereld met zijn methode bekend is. "

Wel is Coerver onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau (2007) en kreeg hij als een van de eersten de Rinus Michels Oeuvreprijs (2008), voor wat het waard is in de wereld waarin het draait om de miljoenen.

24 mei 2008: Wiel Coerver krijgt de Rinus Michels Oeuvreprijs, links 'beste trainer van het jaar' Fred Rutten

En dat terwijl Coerver toch vaak op ramkoers had gelegen met de beleidsbepalers in Zeist, waarbij hij geen blad voor de mond nam. Hij hekelde het schoolmeestersklimaat bij de bond, meende dat iedereen met karakter ook zonder de vereiste diploma's wel voor een spelersgroep kon staan.

Door waar Coerver stopte

Zelf zegt Zweers met zijn voetbalschool Balcontrole het traject voort te zetten waar zijn grote voorbeeld Coerver is gestopt. "Wij zijn de oefenstof op trainingen gaan toepassen in wedstrijdsituaties."

Een jaar of vijftien verder ziet Zweers uit zijn eigen Academy de eerste talenten doorbreken in de eredivisie, met ook nog een hoop spelers die nu op de drempel van het profvoetbal staan.

"De allerbeste jeugdspeler die ik hier ooit gezien heb, is Pablo Rosario. Wat die op jonge leeftijd allemaal al kon, die dribbelde beter dan Arjen Robben", zegt Zweers. "Dat was er eentje die van achteruit zes man uitspeelde. Ik zou hem bij PSV graag nog eens wat aanvallender zien spelen."

Pablo Rosario (rechts) in duel met Pol Llonch

Ook Zian Flemming, in de jeugd een krachtige verdediger en nu spits van Fortuna Sittard, en de Heraclieden Teun Bijleveld en Delano Burgzorg komen uit zijn klas. Burgzorg speelde in een lager elftal bij TOS-Actief, een club waar ze destijds in de jeugd bewust niet op sterkte selecteerden.

De Coerver-methode staat ook voor spelplezier. Zo onderhoudt voormalig Ajacied Eyong Enoh met alle liefde zijn conditie op peil bij Zweers, in de hoop op zijn oude dag (35) nog een keer een leuke club te vinden.

Laatste dvd

Hoewel er geen officieel keurmerk is, bekeek Coerver de trainingsvormen die Zweers had ontwikkeld instemmend. Met als mooiste compliment dat de getoonde oefenstof zou worden gebruikt bij de opname van een laatste dvd.

Ook een kijkje in de keuken bij de opleidingen van de topclubs Manchester United en Bayern München zou in diezelfde video worden gegeven. Het is er door Coervers overlijden, op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking, nooit meer van gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl