ANP
NOS VoetbalAangepast

'Bijdehante' Michels solliciteerde ooit bij Heracles

Wellicht had de Nederlandse voetbalgeschiedenis er heel anders uitgezien als Heracles Almelo in 1964 was ingegaan op een sollicitatiebrief van de destijds 36-jarige beginnend trainer Rinus Michels.

De Twentse krant Tubantia heeft die brief vandaag gepubliceerd (acht jaar nadat Het Parool al over berichtte) en daarin blaakt Michels van het zelfvertrouwen, ook al was hij nog niet in het bezit van het diploma oefenmeester A.

"Uit uw advertentie blijkt dat u op zoek bent naar een goede trainer. Derhalve ben ik zo vrij u mijn kwaliteiten aan te prijzen", opent Michels, die een jaar later aan de slag zou gaan bij Ajax en daar het totaalvoetbal introduceerde.

Heracles zat niet te wachten op een ambitieuze en bijdehante Amsterdammer.

Passage uit De Tweekleur omhoog, 101 jaar Heracles

"Meer dan twaalf jaar mocht ik deel uitmaken van het eerste elftal van Ajax. Zelfs smaakte ik het genoegen enige malen voor het Nederlands elftal uit te komen", gaat Michels verder.

Hij benoemt zijn diploma's voor gymleraar en gaat ook in op het ontbreken van zijn trainersdiploma. Die zou hij pas later in het jaar halen samen met Joop Brand en Wiel Coerver.

"De KNVB zal me daarvoor licentie verstrekken, daar er al meer dan twee jaar geen cursus is gegeven en ze me daar niet de dupe van willen laten worden", aldus Michels, die zich ook had aangeboden bij Wilhelmina uit Den Bosch.

Gerust hart

"Bovengenoemde kwaliteiten maken nog geen prima trainer", besluit 'De Generaal'. "Echter, de praktijk (vier jaar trainer bij amateurclub JOS) heeft mij geleerd dat ik mezelf met een gerust hart bij het betaalde voetbal kan aanbieden."

Hans Jobse
De sollicitatiebrief van Rinus Michels

Heracles zat echter niet te wachten op een "ambitieuze en bijdehante Amsterdammer", zo valt te lezen in het boek De Tweekleur omhoog, 101 jaar Heracles. De club koos uiteindelijk voor Jan de Bouter. Die zou twee jaar later degraderen met de Almeloërs.

Michels ging in 1965 bij Ajax aan de slag, waarmee hij vier keer kampioen werd, drie keer de beker won en in 1971 de Europa Cup I binnensleepte. Als bondscoach werd hij in 1988 Europees kampioen en stond hij in 1974 in de WK-finale.

'Rinus Michels, we zullen hem nooit, nooit vergeten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl