Nederlandse militairen lopen een voetpatrouille in Afghanistan
NOS Nieuws

Extra Nederlandse militairen al voor debat vertrokken naar Afghanistan

Zo'n tachtig Nederlandse militairen zijn gisteren al naar Afghanistan vertrokken, terwijl de Tweede Kamer pas vandaag over hun uitzending debatteert. Volgens demissionair minister Bijleveld moesten de militairen eerder weg omdat hun geplande vlucht van vandaag niet kon doorgaan.

Bijleveld schrijft in een Kamerbrief dat het toestel op het laatste moment van een ander land geen toestemming kreeg om door het luchtruim te vliegen. "Er is samen met bondgenoten met de grootste spoed gezocht naar alternatieven, maar er waren geen andere vluchten of toestellen beschikbaar die de garantie konden bieden dat de militairen tijdig inzetgereed zouden zijn."

'Onvermijdelijk'

Volgens Bijleveld was er vanwege de veiligheid van de andere Nederlandse militairen in Afghanistan geen andere mogelijkheid dan de extra militairen gisteren al te laten vertrekken. "Wij betreuren ten zeerste dat de militairen daardoor al in Afghanistan zijn voordat het debat over deze aanvullende inzet zal zijn afgerond", schrijft ze aan de Kamer.

Bijleveld benadrukt wel dat de militairen pas na het Kamerdebat van vandaag worden ingezet.

Oppositie wil opheldering

Vanuit de oppositie klinkt kritiek op het vervroegde vertrek. PvdA-Kamerlid Kati Piri noemt het op Twitter "Bizar, ongekend en ongehoord". Volgens haar heeft Bijleveld heel veel uit te leggen.

Volgens Jasper van Dijk van de SP wordt het parlement geschoffeerd:

Het kabinet besloot vrijdag om ongeveer tachtig extra militairen naar de Afghaanse stad Mazar-e-Sharif te sturen. Ze worden daar ingezet voor de beveiliging van de 160 Nederlandse militairen die er al zijn om de Afghaanse veiligheidsdiensten te adviseren.

Ook gaan de extra militairen helpen met de afbouw van de missie. Vorige week besloot de NAVO, in navolging van de VS, om alle buitenlandse militairen voor 11 september uit Afghanistan terug te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl