Uitvaartplechtigheid in de Bossche Sint-Janskathedraal
NOS NieuwsAangepast

Ingewijden: meer bezoekers bij begrafenissen, extra eis voor Fieldlab-evenementen

Behalve dat de terrassen en winkels onder voorwaarden open kunnen en dat de avondklok verdwijnt, zal het kabinet vanavond meer versoepelingen aankondigen. Dat melden ingewijden aan de NOS.

Bij begrafenissen mogen 100 bezoekers komen, dat zijn er nu nog 50. Ook wordt het weer mogelijk om lessen te volgen voor het theorie-examen voor een rijbewijs. Voor de Fieldlab-evenementen wil het kabinet afspreken dat die mogelijk niet doorgaan als er in totaal meer dan 900 patiënten op de IC's liggen. Er wordt dan opnieuw gekeken of het evenement kan plaatsvinden. Nu worden er 823 mensen verpleegd op de intensivecareafdelingen.

Het grensgetal van 900 is overigens geen garantie dat Fieldlab-evenementen altijd door mogen of kunnen gaan; ook bij een lagere IC-bezetting kan het proefevenement worden afgeblazen.

Het afgelasten van twee grote Fieldlab-feesten gisteren had een andere reden dan het aantal IC-patiënten. De 538 Oranjedag in Breda ging niet door omdat de burgemeester na advies van de politie over de openbare orde geen vergunning verleende. En bij het Startschotgala in Lichtenvoorde heeft de organisatie zelf besloten het evenement uit te stellen.

Terrassen

Gisteren werd al bekend dat het op terrassen zou gaan om maximaal twee bezoekers per tafeltje, of meerdere mensen die tot één huishouden behoren. De terrassen moeten naar alle waarschijnlijkheid om 18.00 uur sluiten.

Verder wordt er vrijwel zeker een maximum gesteld aan het aantal mensen dat op een terras mag zitten, afhankelijk van de ruimte. Maar ook op de grootste terrassen zouden nooit meer dan 50 mensen mogen zitten.

Winkels

Ook de detailhandel zou open kunnen, zonder afspraak te hoeven maken. De sluitingstijd voor niet-essentiële winkels gaat naar 20.00 uur. Wel gaat er een maximum gelden voor het aantal klanten dat binnen is. In grote winkels moeten stewards het winkelend publiek aanwijzingen geven.

Duidelijk was al dat vanaf 26 april weer een dag in de week fysiek onderwijs wordt toegestaan voor het hbo en op de universiteit.

De persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge wordt vanavond rond 19.00 uur verwacht en is live te volgen op nos.nl en NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl