NOS VoetbalAangepast

Trotse, blije Spee belandt als opvolger Van Praag direct in crisis bij UEFA

"Blij en trots" is Just Spee nadat hij op het congres van de UEFA in het Zwitserse Montreux genoeg stemmen had gekregen om toe te treden tot het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond. De KNVB-voorzitter neemt de plek over van Michael van Praag, die na twaalf jaar vertrok.

Trotse, blije Spee: 'Wil Nederlands en Europees voetbal verder helpen'

Op het congres waren negen kandidaten voor de acht beschikbare plaatsen in het bestuur. "Het was een behoorlijk intensieve campagne, ik heb bijna alle 55 bonden in Europa gesproken", vertelt de 56-jarige Spee, die eind 2019 Van Praag al opvolgde als voorzitter van de KNVB.

"Afgaande op die gesprekken had ik een goed gevoel, maar een congres blijft iets unieks en je weet nooit wat er kan gebeuren..."

Nederlandse stoel binnen UEFA

Spee zegt dat zijn handen jeuken om te beginnen. Hij wil als lid van het uitvoerend comité "het Nederlandse en Europese voetbal verder helpen". En gezien de huidige crisis in het Europese voetbal is het voor Nederland belangrijk een stoel binnen de UEFA te hebben. "Er is zeker een bom gebarsten", vervolgt Spee.

"Ik denk dat die des te groter was omdat het niet alleen inhoudelijk een bom was, maar ook vanwege de manier waarop het gegaan is. Het leek op het laatste moment tot een compromis te komen en als dan vervolgens plotseling dit gelanceerd wordt... Dat heeft veel pijn gedaan en riep emoties op aan beide kanten."

Spee: 'Manier waarop de bom barstte, zette kwaad bloed'

"Het grote verschil van inzicht is solidariteit. Bij het Europese voetbalverhaal hoort solidariteit en zeker ook een verdeling van het geld dat ter beschikking komt door de competities. Dat ontbreekt totaal aan het Super League-model."

Op de dag van Spees uitverkiezing schaarden alle 55 bij de UEFA aangesloten bonden zich gezamenlijk achter een statement waarin de Super League stevig wordt veroordeeld. Vrijdag staat het onderwerp prominent op de agenda van de vergadering van het uitvoerend comité, waaraan de Nederlandse vertegenwoordiger voor het eerst deelneemt.

"Hopelijk leidt dat de komende dagen tot gesprekken en uiteindelijk tot een resultaat. Er zijn altijd mogelijkheden om tot een vergelijk te komen, dat moet hier ook mogelijk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl