De eerste lading Janssen-vaccins in Nederland
NOS Nieuws

Nu gemiddeld ruim 100.000 prikken per dag, maar zonder Janssen dreigt vertraging

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

Het vaccinatietempo is de afgelopen tijd omhoog gegaan. Over de laatste zeven dagen zijn gemiddeld meer dan 100.000 prikken per dag gezet. Maar of dat tempo kan worden vastgehouden, hangt mede af van de vraag of het Janssen-vaccin kan worden ingezet.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA komt aan het einde van de middag met een oordeel over het Janssen-vaccin. Uit voorzorg wordt dit vaccin in Nederland nu niet gebruikt, vanwege een aantal trombosegevallen in de Verenigde Staten. Ook de leveringen van het vaccin aan de Europese Unie liggen stil; er zijn eerder wel al bijna 80.000 doses geleverd aan Nederland.

Als dit vaccin voorlopig niet inzetbaar blijft, kan het de vaccinatiecampagne in Nederland in de war schoppen en zeker met een aantal weken vertragen. Tot juli verwacht Nederland 3 miljoen dosis van het Janssen-vaccin. Daarmee hoeft maar één prik te worden gezet voor een goede werking.

Er zijn tot en met gisteren volgens cijfers op het coronadashboard van de Rijksoverheid 4,5 miljoen prikken gezet. Het gaat dan om ruim 3,5 miljoen mensen die tenminste één keer zijn ingeënt en daarmee een eerste bescherming hebben tegen het coronavirus.

Begin mei alle 60+

Inmiddels moeten volgens het kabinet alle medewerkers van verpleeghuizen volledig zijn gevaccineerd, net als een deel van het ziekenhuispersoneel in de directe covidzorg en huisartsen. Dat moet ook gelden voor de meeste bewoners verpleeghuizen en mensen met verstandelijke beperking in instellingen.

Aan het einde van volgende week verwacht het RIVM dat veel mensen van boven de 60 jaar een uitnodiging hebben ontvangen voor een vaccinatie. Alleen in Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg zijn er dan mogelijk nog mensen van 60, 61 en 62 jaar (en niet-mobiele thuiswonende 60-plussers) die wachten op een brief van de huisarts. Zij worden uiterlijk in week 19 uitgenodigd; dat is begin mei.

Een uitnodiging op de mat betekent nog niet dat iedereen zijn vaccinatie ook al binnen heeft. Vorige week hebben het kabinet en het RIVM nieuwe verwachtingen uitgesproken over welke groepen de komende maanden gevaccineerd zullen worden.

Het is de bedoeling dat begin mei alle ouderen van 70 jaar en ouder de eerste prik hebben gehad. In de tweede helft van mei moet dat gelden voor alle mensen van boven de 60 jaar en iedereen met een hoog medisch risico. Het gaat dan onder anderen om mensen met het syndroom van Down en ernstig overgewicht.

Medio juni wil het kabinet dat iedereen van boven de 50 jaar en alle mensen met een medische indicatie de eerste prik heeft gehad. Bij die laatste groep, de zogenoemde 'griepprikgroep', is dit drie weken later dan gepland en daarmee de grootste wijziging ten opzichte van eerdere beloftes. Mogelijk gaat hier na vandaag alsnog iets veranderen.

In de tweede helft van juni moet iedereen van boven de 40 jaar oud de eerste prik hebben gehad. Het streven is nog altijd dat dan begin juli alle volwassenen die dat willen dan ten minste één ronde achter de rug hebben. De verwachting is dat dit neerkomt op zo'n 82 procent van alle inwoners van 18 jaar of ouder.

Leveringen

De vaccinatieplanning blijft vooral afhankelijk van de wekelijkse leveringen. Van het Pfizer-BioNTech-vaccin komen er naar verwachting veel meer vaccins dan eerder gedacht, maar daar staat dus tegenover dat de inzet van 3 miljoen Janssen-vaccins vooralsnog onzeker is.

De leveringen van AstraZeneca blijven ook een onzekere factor. Volgens het RIVM zijn er deze week opnieuw fors minder doses geleverd dan verwacht: zo'n 42.000 in plaats van 172.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl