Zalm, Wijn en Vogelzang: de verdachten in de ABN Amro-witwaszaak
Lang bleef het in het midden of Gerrit Zalm verantwoording moet afleggen over de witwaszaken bij ABN Amro, die het Openbaar Ministerie onderzoekt. Maar op de dag van de bekendmaking van een schikking met het OM, werd duidelijk dat de oud-bankdirecteur en voormalig minister officieel verdachte is in een strafrechtelijk onderzoek. Zalm bevestigt dat aan de NOS.
Volgens het OM, dat zelf geen namen noemt, zijn er vooralsnog twee andere verdachten. Oud-bestuurder Chris Vogelzang heeft zelf verklaard dat hij verdachte is. Hij legt daarom per direct zijn functie als hoogste baas bij Danske Bank neer. Ook Zalm vertrekt; hij was bij Danske Bank lid van de raad van bestuur.
De derde verdachte is Joop Wijn, voormalig lid van de raad van bestuur van ABN Amro. Op dit moment is Wijn commissaris bij Schiphol. De luchthaven laat in een reactie weten: "De Raad van Commissarissen van Schiphol is door Joop Wijn op de hoogte gesteld van het bericht van het OM. Wij wensen hem veel sterkte tijdens dit onderzoek." Het vertrek van Wijn bij Schiphol stond al gepland voor juni.
Veel mensen kennen Gerrit Zalm nog als minister van Financiën, een post die hij van 1994 tot 2007 bijna voortdurend bekleedde. Na zijn politieke carrière ging hij het bedrijfsleven in; eerst als hoofdeconoom bij de DSB Bank, daarna als financieel directeur. De bank ging in 2009 failliet.
Tot vandaag was hij commissaris bij Danske Bank, dat zelf nog steeds geplaagd wordt door een groot witwasschandaal, waar hij moest helpen orde op zaken te stellen. Vandaag maakt de bank bekend dat Zalm daar aftreedt als lid van de raad van bestuur.
In het onderzoek van het OM naar de witwascontrole door ABN Amro was Zalm eerst als getuige opgeroepen. Nu is hij dus verdachte. "We vinden het heel betreurenswaardig en onnodig beschadigend dat drie mensen verdachten zijn, zonder dat wij daar inhoudelijk nog op hebben kunnen reageren", zegt de advocaat van Gerrit Zalm.
Een tweede verdachte in de zaak is Chris Vogelzang. Hij vervulde sinds 2000 verschillende functies bij ABN Amro. In 2009 trad hij toe tot tot de raad van bestuur; hij verliet de bank in december 2016.
Tot vandaag was Vogelzang baas van Danske Bank. In een reactie laat hij weten "erg verrast" te zijn door het besluit van justitie. Hij zegt zelf overtuigd te zijn dat hij zijn werk altijd integer en toegewijd heeft gedaan. Toch stapt hij op vanwege het grote witwasonderzoek dat nog bij Danske Bank loopt, zodat de speculaties over zijn verdachtmaking daarop geen invloed hebben.
De derde verdachte die wordt genoemd is Joop Wijn, oud-staatssecretaris en minister namens het CDA. Hij werd in februari 2009 door Zalm naar ABN Amro gehaald. In 2017 verlaat hij de bank en ging hij aan de slag voor betaalbedrijf Adyen.
Momenteel is Wijn behalve commissaris bij Schiphol ook commissaris bij verzekeraar ASR. Dat bedrijf laat weten dat deze ontwikkelingen "geen invloed hebben op zijn positie bij de ASR". Zelf was Wijn niet bereikbaar voor een reactie.
Onderzocht, maar ook vervolgd?
Dat de drie als verdachten worden gezien, betekent nog niet dat zij ook zullen worden vervolgd door het OM. Mochten ze uiteindelijk voor de rechter komen, dan kunnen de oud-bestuurders gevangenisstraffen tot twee jaar worden opgelegd. Het OM gaat nader onderzoeken of er voldoende bewijs is dat de oud-bestuurders strafbare feiten hebben gepleegd. Zodra dat onderzoek is afgerond, wordt besloten over eventuele vervolging.
Dat dit de drie oud-bestuurders zijn die het OM nu als verdachte heeft aangemerkt, betekent ook dat de opvolger van Zalm bij ABN Amro, Kees van Dijkhuizen, tot nu toe niet als verdachte is bestempeld. Ook Van Dijkhuizen gaf leiding aan de bank in de periode waarover het witwasonderzoek gaat.